środa, 27 lutego 2013

Zupa papryczano - kminkowa

Kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca...
Wręcz idealna na jeszcze chłodne, żeby nie powiedzieć zimne i szarobure dni ;)


Przepis na nią znalazłam dość dawno temu na Wielkim Żarciu
gdzie nie wiedzieć dlaczego nosiła nazwę zupy zbójnickiej... O_o

Whatever...

Wprowadziłam do niego pewne modyfikacje i dziś bez skrupułów mogę powiedzieć,
że jest to jedna z moich ulubionych zup :)



Zupa paprykowo - kminkowa z kulkami mięsnymi

na kulki:
  • pół kilograma mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia


na zupę:
  • spora marchewka
  • ze 2 cebule
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 1 świeża papryka zielona
    lub pół zielonej i pół żółtej
  • 2 marynowane papryki czerwone  
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 świeże chili lub ze 2 suszone pepperoncini
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka kminku (niemielonego - fajnie chrupie...)   
  •  sól i pieprz
  • opcjonalnie 2 - 3 drobiowe kostki rosołowe
  • ok. 2 litry wody :D

piątek, 22 lutego 2013

Rolnik sam w dolinie...

Idzie wiosna...
...a przynajmniej taką mam nadzieję :D
W związku z tym nabyłam drogą kupna całe mnóstwo różniastych nasion i zamierzam zająć się rolnictwem :D

Zaczęłam od drzew i krzewów
- stoją już sobie w swoich mini-szklarenkach z doniczki i worka foliowego na parapecie i rosną...

Znaczy się powinny rosnąć ;)
Co z tego wyniknie, okaże się za jakiś czas, bo okres wschodów mają koszmarnie długi
- nawet do trzech miesięcy, ale..

jeśli sprzedawca na alledrogo mnie za bardzo nie zbajerował powinnam za czas jakiś
móc pochwalić się:


Niebieskim Eukaliptusem



środa, 20 lutego 2013

Zupa - kałuża...

... inaczej "zupa przegląd tygodnia" bądź po prostu zupa jarzynowa...
Śmiem twierdzić, że jej wariantów jest nieskończenie wiele i to jak będzie ona wyglądała na Waszym talerzu zależy tylko od Waszej fantazji i tego, co akurat macie w lodówce... :P
Nazywamy ją "kałużą" ponieważ niezależnie od tego ile byśmy jej nie zjedli, to i tak po pół godzinie drapiemy się po głowie z myślą: Co by tu zjeść... ;)
Wbrew temu, co na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać absolutnie nie zamierzam nikogo do niej zniechęcać, wręcz przeciwnie...
Ma ona wiele zalet: jest niewątpliwie "zdrowa", kolorowa, idealna kiedy mamy ochotę
na coś lekkiego i zupełnie niewiedzieć czemu jest ulubioną zupą większości znanych mi dzieci :D


Tak więc Panowie i Panie:

Zupa - kałuża  ;)



 
  • 1 - 2 ćwiartki z kurczaka
    lub podudzie czy skrzydło z indyka
  • spora marchewka
  • pietruszka - korzeń i natka 
  • kawałek selera
  • ze 3 - 4 ziemniaki 
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • pół kubka kwaśnej śmietany




a poza tym co Wam tylko do głowy przyjdzie, więc:
  • kalafior, brokuły, fasola szparagowa, brukselka, papryka i wiele innych...
    - wszystko naraz, bądź w różnych konfiguracjach ;)

poniedziałek, 18 lutego 2013

Improwizowana zimowa Pavlova...

Improwizowana, bo wszystko robiłam "na oko" i tak jak mi się wydawało, że będzie dobrze...
Zimowa, bo zamiast użyć świeżych owoców, które o tej porze roku są lekko średniawe
- ja użyłam owoców z kompotu. O!


Pavlova zimowa :)



  • kilka białek
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • opakowanie serka mascarpone
  • kubeczek śmietanki 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • najbardziej kwaśne owoce z kompotu 
    jakie uda się Wam znaleźć
    - ja użyłam czarnej porzeczki
  • świeża mięta lub melisa do dekoracji



Diavolo pomodoro...

czyli innymi słowy mówiąc:

Zwykła pomidorowa w niezwykłym  wydaniu ;)



  • 2 - 3 litry wywaru jaki lubicie
    ja robię na rosole wołowym
  • kilka świeżych, aromatycznych pomidorów
    lub puszka zapuszkowanych
    lub od biedy koncentrat pomidorowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 suszone pepperoncini
  • ciut oleju lub oliwy
  • opcjonalnie śmietana
    i łka mąki
  • świeża bazylia do dekoracji

środa, 13 lutego 2013

Bitki z karkówki w sosie z suszonych podgrzybków

Żeby nie było, że karkówkę tylko z grilla można...
Pewnie, że z grilla też, ale ja wykorzystuję ją na rozmaite sposoby ;)
Wczoraj na ten przykład zrobiłam...


Bitki w sosie z suszonych grzybów


  • ok. kilogram karkówki wieprzowej
  • garść a najlepiej dwie suszonych grzybów
    (mogą być prawdziwki, będzie jeszcze lepsze)
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • listek laurowy albo nawet dwa
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia


poniedziałek, 11 lutego 2013

Sałatka z zupek chińskich

Lubię tą sałatkę, bo daje duże pole do popisu jeśli chodzi o rozmaitość jej wariantów...
Wystarczy jedynie zmienić rodzaj chińskiej zupki i jednego czy dwu innych składników
i już mamy danie o zupełnie odmiennym charakterze ;)


Sałatka z zupek chińskich
 (wersja curry chicken)

  • 2 chińskie zupy - kurczak curry (Vifon)
  • 2 filety z kurczaka
  • pół pekińskiej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • kawałek pora
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • curry w proszku
  • olej do smażenia




Na szybko do kawy...

Plątało mi się po lodówce kilka białek, zrobiłam więc szybkie ciastka...
Są naprawdę łatwe do zrobienia, stosunkowo tanie a brak urody nadrabiają smakiem... ;)





Ciastka kokosowe


  • 5 dag masła
  • 2-3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka łyżek mleka (2-3)
  • 2 opakowania wiórków kokosowych
    (200 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru wanilinowego
 

poniedziałek, 4 lutego 2013

Ruskie ;)

Czytałam gdzieś niedawno, że ich nazwa wywodzi się od Rusi,
gdzie z kolei żeby było ciekawiej nazywano je pierogami polskimi :D


Sama robię je rzadko, bo jest z nimi kupa roboty, ale czasem jednak i mi się zdarza... :)


  
Pierogi ruskie

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (Gala)
  • pół kg dobrego, kwaśnego i tłustego twarogu
  • spora cebula
  • sól
  • sporo pieprzu
  • olej o smażenia




Szarlotta...

Tak mnie jakoś wczoraj naszło na coś słodkiego, to się wzięłam i zrobiłam ;)

Szarlotka

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 kg dość kwaśnych jabłek (reneta)
  • pół opakowania rodzynek
  • cynamon
  • cukier wanilinowy
 

sobota, 2 lutego 2013

Obiad na dwa dni... dzień 2 ;)

Wczoraj była pierwsza część obiadu na dwa dni, dzisiaj część druga :D
Kiedy więc z poprzedniego dnia zostanie mi gulaszu, wykorzystuję go aby zrobić

Placki po węgiersku


  • gulasz z dnia poprzedniego
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 35 dag startego żółtego sera

piątek, 1 lutego 2013

Obiad na dwa dni...

Lubię czasem ugotować czegoś więcej, tak żeby kolejnego dnia mieć tzw. święty spokój, ale...
...niekoniecznie lubię przez 2 dni z rzędu jeść dokładnie to samo ;)
Dlatego, już niemal zawsze kiedy robię gulasz, pierwszego dnia podaję go z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem,
a drugiego robię placki po węgiersku...
Dziś dzień pierwszy czyli


Gulasz z kaszą 


  • 1,5 kg wołowiny lub wieprzowiny b/k
  • 4 pomidory lub koncentrat z nich
  • 4 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku    
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • olej do smażenia
 
  • 2 szklanki przebranej ze "śmieci" kaszy gryczanej
  • 4 szklanki wody
  • płaska łyżka soli