... mocno czekoladowego ciasta ze śliwkami :)
Wiśniowe, mocno czekoladowe i kruche
Na ciasto:
- 200g masła/ew margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki zimnej wody
Na masę czekoladową:
- 200g gorzkiej czekolady
- 110g masła
- 1/3 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki cukru
Koper mi obrodził jak szalony, rzec by można - klęska urodzaju...
Udałam się w związku z powyższym na konsultację z wujkiem Google i za jego poradą stworzyłam pesto :)
(oryginał pochodzi stąd)
Pesto z kopru, sera owczego i migdałów...(i paru innych składników też :D)
- sporo świeżego kopru (2 pęczki)
- ok. 50 g owczego sera Manchego
- w oryginale jest pecorino, ale nigdzie nie udało mi się go namierzyć, za to Manchego był w Biedrze,
100% sheep milk ;)
- 2 czubate łyżki migdałów
- użyłam płatków
- ząbek czosnku
- raczej mniejszy niż większy, bo bardzo dominuje...
- kilka łyżek oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- grubo mielony pieprz
- sól
- użyłam różowej himalajskiej ale trudno mi ocenić czy miało to jakieś większe znaczenie dla smaku ;)