piątek, 8 lipca 2016

Wiśniowa wariacja na temat...

... mocno czekoladowego ciasta ze śliwkami :)

Wiśniowe, mocno czekoladowe i kruche 

Na ciasto:
  • 200g masła/ew margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki zimnej wody
Na masę czekoladową:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 110g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru

Koperkowe pesto z owczym serem i migdałami...

Koper mi obrodził jak szalony, rzec by można - klęska urodzaju...
Udałam się w związku z powyższym na konsultację z wujkiem Google i za jego poradą stworzyłam pesto :)
(oryginał pochodzi stąd)


Pesto z kopru, sera owczego i migdałów...
(i paru innych składników też :D) 

  • sporo świeżego kopru (2 pęczki)
  • ok. 50 g owczego sera Manchego
    - w oryginale jest pecorino, ale nigdzie nie udało mi się go namierzyć, za to Manchego był w Biedrze,
    100% sheep milk ;)
  • 2 czubate łyżki migdałów
    - użyłam płatków
  • ząbek czosnku
    - raczej mniejszy niż większy, bo bardzo dominuje...
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • grubo mielony pieprz
  • sól
    - użyłam różowej himalajskiej ale trudno mi ocenić czy miało to jakieś większe znaczenie dla smaku ;)