piątek, 4 stycznia 2013

Wigilijny, grzybowy barszcz z uszkami...

Święta, święta i już po świętach, ale...
...skoro święta to i Wigilia a ona z kolei nie obejdzie się bez pysznego, aromatycznego, mocno grzybowego barszczu z uszkami.  Nie w moim domu :)

Wigilijny, grzybowy barszcz z uszkami...



Składniki:


na barszcz:
na uszka:
  • grzyby suszone - im więcej tym lepiej
  • cebula
  • sól, pieprz

Uszka:
Grzyby namoczyć dzień albo i dwa wcześniej (na noc), następnie ugotować i zmielić.
W wersji dla cierpliwych i mających zbyt wiele wolnego czasu - nie mielić a bardzo drobno posiekać nożem :)

Boże broń, żeby wylać wodę z moczenia i gotowania grzybów - będzie wykorzystana do jako baza do barszczu.  
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć, dodać grzyby, jeszcze chwilę smażyć, doprawić solą
i pieprzem.
Przygotować ciasto na pierogi, cienko rozwałkować, wycinać małe kółka, na które nakładać farsz, zlepiać na kształt uszek i ugotować.
Podawać podgrzane w barszczu.

Barszcz:
Grzyby zalać zimną wodą, dodać czosnek, liście laurowe oraz zielsko angielskie i powoli zagotować.
Ugotowane grzyby wyjąć i albo pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do garnka, albo wykorzystać do uszek,
dodać wodę z moczenia grzybów na uszka.  
Wlać zakwas, dostosowując poziom kwaśności do własnych potrzeb, zagotować. Dosolić i dopieprzyć do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)