słowem uniwersalne... :D
Maliny w cukrze
- maliny im więcej tym lepiej
- cukier
- cytryna
- opcjonalnie cukier waniliowy
Maliny dokładnie przebrać - wyrzucić wszystkie nadpsute, uszkodzone lub zamieszkane przez "dzikich lokatorów", resztę umyć.
Słoiki oraz zakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Zapełnić słoiki owocami do polowy, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem
a następnie dopełnić owocami i powtórzyć procedurę z sokiem i cukrem.
Wskazane jest by postukać nieco słoikiem o stół aby owoce się ciut ubiły i weszło ich więcej.
Nie podaję dokładnej ilości cukru bo zależy ona od wielkości słoika i Waszych upodobań, ale nie powinno go być mniej niż ok. 3 łyżki na słoik.
Sok jest po to żeby owoce nie wypłowiały.
Do każdego słoika można dodać ciut cukru waniliowego.
Ustawić na niewielkim gazie i doprowadzić do wrzenia, po czym pasteryzować ok. 20 minut.
W ten sam sposób można potraktować inne miękkie owoce, jak:
- jeżyny
- jagody
- borówki
- truskawki
Ten słoik był pełny - tak skurczyła się ilość owoców podczas pasteryzacji... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)