Powinnam dodać ten przepis przed świętami, żebyście mieli czas na przygotowanie
gdyby Was zainteresował,
ewentualnie powinnam poczekać do kolejnych świąt i opublikować go we właściwym czasie...
powinnam, ale...
Przed świętami mam na ogół taki "kocioł" w kuchni, że sama sobie dziwię się, że udało mi się co nieco obfotografować, czasu nie cofnę a do przyszłego roku czekać mi się nie chce, zwłaszcza, że ten przepis
i tak już rok "wisiał" w kopiach roboczych ze względu na brak zdjęć, więc wrzucam go dzisiaj...
Myślę, że jeśli kogoś zainteresuje, to za rok i tak do niego do niego wróci, więc...
... bierzcie i cieszcie się z niego wszyscy :)
Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami
- śliwki suszone/wędzone im więcej
tym lepiej - łyżka góra dwie cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- szklanka wrzątku
- łyżeczka soli
- łyżeczka masła
- cynamon i cukier puder do posypania
- masło do odsmażania
Masło i sól rozpuścić w szklance wrzątku. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, wymieszać.
Zrobić kopczyk, wlać wrzątek, najpierw zagarniać ciasto nożem, następnie zagnieść.
Poczekać aż wystygnie.
Proporcje mąki i wody mogą się zmieniać ponieważ mąka mące nierówna.
Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny, odcedzić, posypać oboma cukrami i pakować w ciasto jak każde inne pierogi ;)
Gotować max 5 minut od chwili wypłynięcia, odcedzić.
Przed podaniem odsmażyć na maśle, posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Zrobić kopczyk, wlać wrzątek, najpierw zagarniać ciasto nożem, następnie zagnieść.
Poczekać aż wystygnie.
Proporcje mąki i wody mogą się zmieniać ponieważ mąka mące nierówna.
Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny, odcedzić, posypać oboma cukrami i pakować w ciasto jak każde inne pierogi ;)
Gotować max 5 minut od chwili wypłynięcia, odcedzić.
Przed podaniem odsmażyć na maśle, posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Nic nie szkodzi, po świętach też można zrobić takie pierożki na słodko. Sama się skuszę, gdyż wyglądają bardzo smakowicie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń