...i wszystko jasne :)
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
Ziemniaki najlepiej dzień wcześniej obrać, ugotować w osolonej wodzie, dokładnie utłuc
i odkryte odstawić do ostygnięcia, później przykryć aby wierzch zbytnio nie obsechł.
Można je również najpierw wystudzić a potem przecisnąć przez praskę bądź zmielić w maszynce,
ale ja praski nie posiadam a maszynki dla "gupich" ziemniaków rozkładać mi się po prostu nie chce ;)
Wystudzone ziemniaki wyłożyć na blat, dodać jajo oraz mąkę i szybko wyrobić niezbyt twarde ciasto
(nie przesadzać z dosypywaniem mąki). Można dodać jakieś ulubione przyprawy ale...
Nie solić!
Lepiej ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i później kopytka takoż, niż solić ciasto
- nie mam pojęcia dlaczego ale sól powoduje, że ciasto robi się rzadsze :/
Podzielić ciasto na 4 części i uformować z nich wałki o średnicy +/- 3 cm
po czym każdy z nich ukośnie pokroić na ok. 2 cm szerokości kluski.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minuty od chwili wypłynięcia.
Przygotowanie ciasta i zagotowanie wody na kopytka należy tak zsynchronizować w czasie
aby kluski wrzucać do wrzącej wody bezpośrednio po zrobieniu...
Ciasto nie powinno zbyt długo czekać na ugotowanie.
Podawać polane masłem, podsmażoną cebulką, skwarkami, gulaszem, pieczenią
i z czym jeszcze sobie wymyślicie ;)
Smacznego!
No i po co ja tu przyszła? Od razu zgłodniałam :) wspaniałe kopytka, aż ślinka leci :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJak to po co? Jak to po co?
UsuńPo to, żebyś nie miała już wątpliwości co na obiad zrobić ;)
Przynajmniej ja po to włażę na blogi kulinarne, a potem...
... doopa rośnie :D
Bardzo apetyczne, lubię takie z dużą ilością podsmażonej tartej bułeczki!
OdpowiedzUsuńZ bułeczką to głównie moje młodsze dziecię, ja bardziej z gulaszykiem albo tak jak ostatnio z wieprzowymi bitkami w sosie (a jakże) gulaszowym ;)
Usuń