Torcik jogurtowo-śmietanowy z galaretką
... i dzieci go lubią ;)
- 1 opakowanie biszkoptów
lub 2 op. herbatników - 1 duży kubek (400ml) śmietanki 36%
- 1 duży kubek (400ml) dobrego, gęstego jogurtu
(np. grecki) - pół szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 dość czubate łyżki żelatyny
- 1 op. cukru wanilinowego lub z wanilią
- 3 galaretki
(2 w kontrastowych do siebie kolorach
i trzecia o smaku owoców, których zamierzamy użyć) - truskawki lub inne owoce
Zaczynamy od przygotowania galaretek
w kontrastowych kolorach.
Rozrabiamy je w nieco mniejszej ilości gorącej wody niż podano na opakowaniu
(ok. 400ml na każdą),
wylewamy do 2 osobnych pojemników
o płaskim dnie (pudełko po lodach itp)
i pozwalamy stężeć.
Kiedy galaretki są gotowe możemy zająć się resztą składników :D
Owoce myjemy, jeśli jest taka potrzeba rozdrabniamy i dzielimy na 2 części
- mniejszą dodamy do masy jogurtowo-śmietanowej, drugą ułożymy na jej wierzchu.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego,
następnie dodajemy jogurt i delikatnie miksujemy dosłownie przez chwilkę.
Żelatynę mieszamy z połową zimnego mleka i odstawiamy na chwilę aby nim nasiąkła
a następnie podgrzewamy cały czas mieszając aż do jej całkowitego rozpuszczenia
i łączymy z pozostałym mlekiem.
Miksując na najniższych obrotach dodajemy do masy jogurtowo - śmietanowej.
Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej galaretki, kroimy je nożem w dość dużą kostkę
i wrzucamy do miski z masą.
To samo robimy z owocami (no może bez krojenia w kostkę :D).
Całość delikatnie mieszamy,
po czym wylewamy na ułożone (wcześniej) w tortownicy ciastka.
Wstawiamy do lodówki na ok 15 - 20 minut (deser tężeje dość szybko)
a sami w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem ostatniej galaretki.
Kiedy jest już chłodna wyciągamy torcik z lodówki,
na wierzchu układamy drugą część owoców i zalewamy ją galaretką.
Znów wstawiamy do lodówki ;)
Teraz wystarczy już tylko poczekać godzinkę, góra dwie aż stężeje ostatnia galaretka... :D
Ja to nazywam śmietanowcem i ;ubię w wersji z bananami, ale z truskawkami też jest pyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niezwykle pięknie naprawdę :) Bardzo efektowne i jeżeli z truskawkami to po prostu musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję - jest naprawdę dobre, zwłaszcza na gorące dni, a ponieważ jest też bardzo kolorowe, to tak jak wspomniałam we wstępie lubią je dzieci :D
UsuńPychotka.Jakie ładne ujęcia ciasta.
OdpowiedzUsuń