... bardzo pysznościowa, a najlepiej świadczy o tym fakt, że w ciągu jednego tygodnia zrobiłam ją 2 razy ;)
Sałatka cezar
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 5 łyżek tartego parmezanu
- kawałek bagietki
- lub inna buła nadająca się
na grzanki - 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- filet z kurczaka
- pieprz cytrynowy
- sól i pieprz czarny
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
lub fileciki anchois
lub tak jak ja (ponieważ nie miałam obu powyższych) 2-3 łyżki dobrej oliwy - sól i świeżo zmielony pieprz
Na początek przygotować przygotować filet.
Natrzeć go pieprzem cytrynowym z odrobiną oliwy i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie dokładnie usmażyć z obu stron na patelni.
Następnie należy zająć się sosem.
W tym celu drobno posiekać lub zetrzeć na tarce czosnek i zasolić go szczyptą soli.
1-2 fileciki posiekać (więcej nie, bo są diabelnie słone), dodać do czosnku, połączyć z resztą składników i wymieszać.
Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, pozbywając się przy okazji nerwu biegnącego przez środek każdego liścia (bywa gorzkawy).
Przełożyć do miski z sosem razem z ostudzonym i pokrojonym w paski filetem z kurczaka, dodać połowę startego parmezanu,
doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Bułkę pokroić na kostki i tostować na rozgrzanej suchej patelni aż się lekko zrumieni.
Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać masło oraz starty ząbek czosnku i mieszać aż grzanki wchłoną masło.
Grzanki dodać do sałatki, całość posypać resztą parmezanu i jeść!
Mniaaaam ;)
P.S. Sałatka równie dobrze smakuje w wersji bez mięska ;)
bardzo dobre tez bez miesa
OdpowiedzUsuń