Kurczak pieczony z ziemniakami
czosnkiem i majerankiem pachnący...
- 1 kurczak albo 4 z niego ćwiartki
- ziemniaków tyle ile dasz radę zjeść
ew. tyle ile wejdzie do naczynia/blaszki razem z kurczakiem - 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- 1 spora marchew
- mała główka czosnku
- sól, pieprz i duuużo majeranku
- oleju ciut
Kurczaka poćwiartować, ćwiartki zostawić jakie są.
Ziemniaki obrać i jeśli są większe, to podzielić na mniejsze kawałki np. ćwiartki a jeśli nie, to nie ;)
Cebulę obrać i pokroić w pióra, marchewkę w grubsze plastry - obrać wcześniej też a nawet umyć.
Połowę czosnku zetrzeć na drobnej tarce lub zmiażdżyć w prasce, wymieszać ze sporą szczyptą soli, pieprzu oraz majeranku i odrobiną oleju
a następnie dokładnie natrzeć tym kurczaka z każdej strony.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, wrzucić pokrojone warzywa i resztę czosnku (całe ząbki - mogą być nawet nieobrane), doprawić solą, pieprzem
oraz majerankiem i wymieszać.
Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywą naczynia lub folią aluminiową i piec ok. godziny w 180-200 st.
Pod koniec pieczenia odkryć by ptak miał szansę się nieco zrumienić ;)
Smaczności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)