wtorek, 8 listopada 2016

O kurczę pieczone!

... z ziemniakami.



Kurczak pieczony z ziemniakami

czosnkiem i majerankiem pachnący...

  • 1 kurczak albo 4 z niego ćwiartki
  • ziemniaków tyle ile dasz radę zjeść
    ew. tyle ile wejdzie do naczynia/blaszki razem z kurczakiem
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 1 spora marchew
  • mała główka czosnku
  • sól, pieprz i duuużo majeranku
  • oleju ciut
 

Kurczaka poćwiartować, ćwiartki zostawić jakie są.
Ziemniaki obrać i jeśli są większe, to podzielić na mniejsze kawałki np. ćwiartki a jeśli nie, to nie ;)
Cebulę obrać i pokroić w pióra, marchewkę w grubsze plastry - obrać wcześniej też a nawet umyć.
Połowę czosnku zetrzeć na drobnej tarce lub zmiażdżyć w prasce, wymieszać ze sporą szczyptą soli, pieprzu oraz majeranku i odrobiną oleju
a następnie dokładnie natrzeć tym kurczaka z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, wrzucić pokrojone warzywa i resztę czosnku (całe ząbki - mogą być nawet nieobrane), doprawić solą, pieprzem
oraz majerankiem i wymieszać.
Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywą naczynia lub folią aluminiową i piec ok. godziny w 180-200 st. 
Pod koniec pieczenia odkryć by ptak miał szansę się nieco zrumienić ;)


Smaczności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)