To ciasto jest pyszne... Zadziwiająco pyszne rzekłabym nawet O_o
O!
Najsuperowsze wegańskie brownie z owocami
inspirowane idealnym, wegańskim brownie z Jadłonomii
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ¾ szklanki oleju
- 1 filiżanka (ok. pół szklanki) mocnej kawy
- aquafaba*
- tyle ile zostaje po odsączeniu 1 puszki ciecierzycy o wadze ok. 400 g - ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy lub aromat
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (najlepiej sprawdzą się wiśnie, maliny, czarna porzeczka, ale robiłam również ze śliwkami czy brzoskwiniami i też dało radę ;)
na polewę:
- 10 dag margaryny (bezmlecznej)
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
Czekoladę połamać na kostki i mieszając rozpuścić razem z kawą i olejem.
Aquafabę zmiksować (nie ubije się na sztywno jak białko jaja) razem z cukrem i cukrem/aromatem waniliowym a następnie dodać do rozpuszczonej czekolady.
Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól, wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy.
Przygotowane (umyte, obrane, wypestkowane, etc.) owoce układać na cieście dość mocno je w nie wciskając ponieważ samo ciasto rośnie raczej niewiele.
Kiedy piekłam je w mniejszej ale wyższej formie babkowej trwało to prawię godzinę, kolejnym natomiast razem gdy użyłam niskiej i przede wszystkim większej formy prostokątnej ciasto było gotowe po 20 min. pieczenia. Słowem - trzeba ciasto obserwować i sprawdzać...
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać pozostałe składniki polewy, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i chwilę podgrzewać - nie dopuścić do wrzenia!
Gotową polewę wylać na ostudzone ciasto...
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)