Jeśli zdarzy się Wam kiedyś jechać od Boboszowa (PL) w kierunku na Mohelnice w Czechach przez Červená Voda, to gorąco zachęcam by na pierwszym dużym zakręcie za miejscowością Písařov zatrzymać się przy Restaurace Na Kocandě (Bukovice 75, 789 91 Písařov, Czechy).
W pięknych okolicznościach przyrody, za naprawdę niewielkie pieniądze można tam degustować specjały czeskiej kuchni.
Polecam ten zajazd, zwłaszcza jako miejsce popasu w dalszej podróży...
A jeśli nie zdarzy się Wam sposobność, by tam być - to możecie spróbować mojej wariacji na temat gulaszu segedyńskiego z tejże właśnie restauracji ;)

Gulasz segedyński
- 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 jasne piwo - najlepiej czeskie ;)
- 2 spore cebule
- łyżeczka wędzonej papryki
- kilka ząbków czosnku - najlepiej z 5
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka szczypta kminku (mielony, w ziarnach)
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- łyżka mąki + 2 - 3 łyżki masła na zasmażkę
1. Mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu.
2. Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek rozgnieść dłonią i obrać ze skórki, kapustę kiszoną przesiekać a potem każde z nich kolejno przesmażyć i wrzucić do garnka
z mięsem. Dodać liście laurowe i rozgniecione ziele angielskie.
Patelnię po smażeniu mięsa i warzyw ponownie rozgrzać (bez tłuszczu) i zalać szklanką piwa, wypłukać dokładnie całe dobro, które zostało po smażeniu w/w
i dodać do garnka z gulaszem.
Doprawić kminkiem (z umiarem) i wędzoną papryką, przykryć i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając.
3. Kiedy mięso i kapusta są miękkie a cebula niemal niewyczuwalna w strukturze gulaszu - z mąki i masła zrobić ciemną zasmażkę, którą rozprowadzić (a jakże) piwem), dodać do gulaszu, doprawić jeśli trzeba solą, pieprzem oraz kminkiem.
4. Podawać z knedlikiem**.
- używam gotowców, które kupuję w czeskim Tesco lub Pennym kiedy tylko zdarzy mi się w pobliżu jakiegoś przebywać ;)
![]() |
Restaurace Na Kocandě |
Często taki robię, ale nazwy nie znałam :)
OdpowiedzUsuń