... a bo kawałek dziczego schabu w zamrażalniku namierzyłam ;)
Wolno pieczony schab z dzika
w musztardowo - miodowej marynacie, wędzoną słoniną faszerowany...
w musztardowo - miodowej marynacie, wędzoną słoniną faszerowany...
- kawałek dziczego schabu (ok. 1 kg)
- znacznie mniejszy kawałek wędzonej (niekoniecznie) słoniny
(może być też z dzika) - 2 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
(Dijon lub od biedy sarepska) - 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
(winny też ujdzie) - pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- szczypta rozmarynu
- olej do smażenia
Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę,
zasypać solą i pieprzem, na chwilę odstawić. Dodać miód,
musztardę i ocet – wymieszać.
Mięso opłukać i osuszyć.
Połowę słoniny pociąć w słupki, druga połowę odłożyć do
lodówki.
Mięso po nakłuwać pionowo nożem a w powstałe otwory powpychać słupki słoniny.
Całość natrzeć musztardowo - miodową marynatą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 3 dni do lodówki. Codziennie obracać...
Całość natrzeć musztardowo - miodową marynatą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 3 dni do lodówki. Codziennie obracać...
Rozgrzać piekarnik do 90
- max 100 st C.
Zamarynowany schab wyjąć z
lodówki, odwinąć z folii i nożem oczyścić z marynaty (marynaty nie wyrzucać).
Na patelni mocno rozgrzać
nieco oleju i szybko obsmażyć schab z każdej strony.
Wyjąć z lodówki drugą połowę słoniny i pokroić na cienkie plastry.
Schab ponownie natrzeć marynatą a następnie zawinąć w słoninę i umieścić w rękawie do pieczenia.
Wyjąć z lodówki drugą połowę słoniny i pokroić na cienkie plastry.
Schab ponownie natrzeć marynatą a następnie zawinąć w słoninę i umieścić w rękawie do pieczenia.
Olej ze smażenia wymieszać z
pozostałą częścią marynaty i również wlać do rękawa.
Rękaw zamknąć,
włożyć do piekarnika i zapomnieć o nim na 4 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i dać mu kilka minut odpocząć.
Kroić w plastry i jeść.
Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i dać mu kilka minut odpocząć.
Kroić w plastry i jeść.
W ten sposób upieczony
schab jest bardzo soczysty i mięciutki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)