niedziela, 4 lutego 2018

Pieczona polędwica wieprzowa...

... w sosie tak pysznym, że Oezu! ;)

Pieczona polędwica wieprzowa
w pysznościowym sosie z suszonych grzybów i pieczarek

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • oliwa /olej 

Sos:
  • 1 spora garść grzybów suszonych
  • 30 dag małych pieczarek
  • ok 0,5 l bulionu wołowego (może być z kostki)
  • spora szczypta suszonego/świeżego lubczyku ew. natka pietruszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ostrej musztardy np. dijon
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • olej do smażenia

1. Polędwicę oczyścić z błon, przeciąć na pół, natrzeć pieprzem i oliwą, odstawić na pół godziny do lodówki.
2. Suszone grzyby zalać gorącym bulionem i odstawić.
3. Piekarnik nastawić by grzał się do temp. 80 st. C.
4. Pieczarki opłukać, większe przeciąć na pół, smażyć na sporym ogniu, na maśle z dodatkiem oleju, aż się zrumienią.
Dodać pokrojoną w średnią kostkę cebulę i smażyć nadal, aż się zeszkli – wówczas dodać musztardę oraz całkiem sporo pieprzu, zamieszać.
5. Wlać bulion z grzybami suszonymi, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Mąkę rozmieszać z kropelką wody a następnie śmietaną, zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i dodać do grzybów.


6. Doprawić pieprzem, jeśli trzeba również solą i suszonym lub świeżym lubczykiem ew. natką pietruszki.

Gotować bez przykrycia, na małym ogniu, mieszając od czasu do czas do momentu aż sos zgęstnieje.
7. Polędwicę wyjąć z lodówki, szybko obsmażyć na rumiano z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni,lekko posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego
i piec bez przykrycia ok. 1,5 godziny.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso jeszcze na kilka minut by odpoczęło.

Pokroić na plastry, podawać polaną sosem z dodatkiem pieczywa, kaszy czy  ziemniaczanym puree.
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)