Pieczona
polędwica wieprzowa
w pysznościowym sosie z suszonych grzybów i pieczarek
Sos:
- 1 spora garść grzybów suszonych
- 30 dag małych pieczarek
- ok 0,5 l bulionu wołowego (może być z kostki)
- spora szczypta suszonego/świeżego lubczyku ew. natka pietruszki
- 200 ml śmietany 18%
- 1 spora cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ostrej musztardy np. dijon
- sól
- grubo mielony pieprz
- olej do smażenia
1. Polędwicę oczyścić z błon, przeciąć na pół,
natrzeć pieprzem i oliwą, odstawić na pół godziny do lodówki.
2. Suszone grzyby zalać
gorącym bulionem i odstawić.
3. Piekarnik nastawić by grzał się do temp. 80 st. C.
3. Piekarnik nastawić by grzał się do temp. 80 st. C.
7. Polędwicę wyjąć z lodówki, szybko obsmażyć na rumiano z
każdej strony na średnio rozgrzanej patelni,lekko posolić,
przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia ok. 1,5 godziny. |
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso jeszcze na kilka minut by odpoczęło.
Pokroić na plastry, podawać polaną sosem z dodatkiem pieczywa, kaszy czy ziemniaczanym puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)