Sałatka z buraków i papryki
- 3 kg buraków
- 1 kg papryki
- 3 duże cebule
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- kilka (naście) ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. |
Cebulę pokroić w piórka... |
... a paprykę w słupki. |
Z pozostałych składników ugotować zalewę, wrzucić cebulę i paprykę a po 5 minutach buraki i gotować kolejnych 5 minut. |
Oryginalny przepis zaleca odcedzić zalewę - ja jednak tego nie robię.
Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i odstawić odwrócone do góry dnem. |
Pasteryzować ok. 20 min.
Takie przetwory to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńNo, przyznam się że jest to jedna z moich ulubionych :)
Usuńsuper super!!!!!!
OdpowiedzUsuń