O!
Sadzone jajo na jarmużu
- jajka
- kawałek kiełbaski
i/lub wędzonego boczku - świeży jarmuż
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- ciut soku z cytryny
- ew. olej
Kiełbasę (boczek) pokroić w kostkę wrzucić na patelnię i chwilkę smażyć na średnim ogniu,
po czym dodać opłukany i wytrzepany z wody jarmuż (jeśli liście są duże - to je rozdrobnić, najlepiej pozbyć się też łodyżki i nerwu biegnącego przez środek liścia)
i smażyć nadal. Skropić sokiem z cytryny, dorzucić posiekany jak bądź czosnek, przemieszać, zmniejszyć ogień i wbić jajo/a.
Posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i smażyć do momentu aż będzie odpowiednio ścięte - ja lubię, na ten przykład, półpłynne żółtko ;)
Gotowe...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)