Powstała w wyniku eksperymentalnej fuzji kilku co najmniej przepisów, z których każdy zawierał elementy dla mnie nie do przyjęcia
Pikantna zupa z dorsza
... nie taka jak w "Perle" - lecz wcale nie gorsza ;)
Wywar:
- 4 łby i kręgosłupy pozostałe
po filetowaniu ryb (dorszy) - całkiem spory kawałek pora
- 2 laurowe listki
- 5 kulek angielskiego ziela
- 10 kulek pieprzu
Rybie łby pozbawić oczu i
skrzeli* i razem z kręgosłupami przełożyć do garnka.
Zalać zimną wodą, dodać resztę składników i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia, a następnie jak każdemu rosołowi pozwolić delikatnie "pyrkać" na małym ogniu przez ok. 2 godzinki.
Ugotowany wywar przecedzić przez gęste sitko, uważając na ości obrać kręgosłupy i łby z mięsa jeśli jakieś jest a całą resztę wyrzucić.
Zalać zimną wodą, dodać resztę składników i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia, a następnie jak każdemu rosołowi pozwolić delikatnie "pyrkać" na małym ogniu przez ok. 2 godzinki.
Ugotowany wywar przecedzić przez gęste sitko, uważając na ości obrać kręgosłupy i łby z mięsa jeśli jakieś jest a całą resztę wyrzucić.
*oczu pozbawiamy rybę żeby wywar nie zmętniał - skrzeli by nie zrobił się gorzki.
Zupa:- filety z 2 dorszy
- 1 duża marchew
- 1/4 selera
- kolejny kawałek pora
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża zielona papryka
- 4-5 ziemniaków
- 1 suszone chili pepperoncini
- ząbek czosnku
- olej i masło do smażenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
Marchewkę i selera obrać, omyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek obrać i zetrzeć na
małych. Papryki pokroić w paski a pora w plasterki.
W garnku (2,5 - 3l) rozgrzać odrobinę oleju z łyżką masła, wrzucić papryki i pokruszone pepperoncini, skropić sokiem z cytryny i smażyć.
W garnku (2,5 - 3l) rozgrzać odrobinę oleju z łyżką masła, wrzucić papryki i pokruszone pepperoncini, skropić sokiem z cytryny i smażyć.
Smażyć mieszając a kiedy papryka się zeszkli
dodać marchewkę z selerem, a po kilku minutach również pora.
Pod koniec smażenia dodać starty czosnek, kilka razy przemieszać i zalać odcedzonym wcześniej wywarem.
Pod koniec smażenia dodać starty czosnek, kilka razy przemieszać i zalać odcedzonym wcześniej wywarem.
Doprowadzić do wrzenia,
dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż zmiękną.
Doprawić solą, pieprzem,
gałką muszkatołową, imbirem, słodką papryką i szczyptą papryki
wędzonej.
Filety pozbawić ości (to ważne) oraz
skóry i pokroić w sporą kostkę, po czym dodać do zupy na 10 min. przed
końcem gotowania.
Przed podaniem posypać
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)