Sałatka
z zielonych pomidorów
- Zielone pomidory
- Cebula (1/3 ilości pomidorów)
- Marchew (jw)
- sól 2 dag soli/kg warzyw
- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
zalewa: - 2/3 litra wody
- 1/3 litra octu 10%
- 1 - 1,5 łyżki cukru
- 3 dag soli
Pomidory umyć i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
To samo zrobić z cebulą i marchwią.
Całość przesypać solą, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny a najlepiej całą noc. |
Następnego dnia lub po tych 3-4 godzinach odcedzić cały sok, który zdążył się nam wytworzyć.
Słoiki o pojemności ok. 0,5 l wyparzyć, następnie do każdego wrzucić po około:
- 5 ziarenek pieprzu
- małym listku laurowym
- 3 ziarenka zielska angielskiego
- szczypcie gorczycy
a z wody, octu, soli i cukru przygotować zalewę.
Słoiki napełnić zmacerowanymi warzywami, zalać gorącą zalewą, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Kiedy nastąpi już ta wiekopomna chwila pasteryzować w temp. ok. 90 stopni przez +/- 20-25 minut.
Sałatka na pewno jest super! Robiłaś może dżem z zielonych pomidorów? Kiedyś coś takiego jadłam, smakowało super, ale nie znam przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiestety nie...
UsuńNie miałam aż tyle zielonych pomidorów, żeby móc eksperymentować - do sałatki wykorzystałam po prostu te, które nie miały już szans dojrzeć na krzaku :)