Kopiec Kreta
by Anai rzecz oczywista, bo nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu.* :D
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklana mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
poza tym:
- 3 - 4 mocno dojrzałe** banany
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- małe opakowanie (250 g) serka mascarpone
- posiekana gorzka czekolada (100g)
- opakowanie cukru wanilinowego bądź z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru pudru
Pysznościowa bomba witaminowa doskonała na taką niezdecydowaną pogodę i na dodatek niewiele z nią pracy.
Córcia sobie zażyczyła, poszperałam więc nieco w Internetach, znalazłam i zrobiłam :3
- 2 słodkie pomarańcze
- 1 biały lub czerwony grejpfrut
- sok z połowy cytryny (ja dałam limonkę)
- liście mięty
- opcjonalnie odrobina cukru
(gdyby owoce okazały się zbyt kwaśne)
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 500 g twarogu śmietankowego (jak na sernik, zmielonego)
- 3-4 spore pomarańcze
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- skórka strata z jednej pomarańczy
- kilka kropel pomarańczowego aromatu
- pół szklanki cukru pudru + jeszcze ciut do oprószenia