piątek, 5 kwietnia 2013

Skrzydełka w miodzie

Cuś mi się ostatnio strasznie słodko na tym blogu zrobiło, prawie same ciasta i desery...
Dzisiaj też będzie słodko, ale już niekoniecznie deserowo ;)




Skrzydełka w miodzie

  • 1,5 kg skrzydełek
    lub podudzi z kurczaka
    (może być również wieprzowina np. żeberka)
  • 5 - 6 łyżek miodu
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • 2 łyżeczki chilli w proszku lub 2 małe suszone chilli
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżka oleju
  • kostka rosołowa lub rosół z kury
    (bez warzyw)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego


Skrzydełka dzielimy na trzy części, z końcówek gotujemy bulion z dodatkiem kostki rosołowej
lub wyrzucamy końcówki i używamy gotowego rosołu.
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki (po 2 kostki) a podudzi wcale nie dzielimy
- wywar przygotowujemy z kostki rosołowej.
Pozostałe części skrzydełek układamy w woku i zalewamy wrzącym wywarem
a następnie gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny.
To samo tyczy się podudzi, natomiast żeberka gotujemy ok godziny.

 

 

Po tym czasie dodajemy składniki glazury
- posiekany lub starty na drobnej tarce czosnek,

miód, pokrojony w plasterki imbir, sos sojowy, olej, ocet
i papryki.

 
Całość dusimy na małym ogniu dość często mieszając, aż mięso zmięknie a płyn odparuje sprawiając, że miód oblepi mięso tworząc smakowitą glazurę.

Podajemy z ryżem i np. smażoną pekinką...


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz