środa, 22 maja 2013

Wiosenne ciasto z rabarbarbarem...

Od czasu kiedy je ostatni raz piekłam minęło już ze 2 tygodnie ale nieustanny brak czasu spowodował,
że dopiero dziś ogarnęłam się ze wszystkim na tyle, żeby dodać na bloga przepis...

Szczerze powiedziawszy, to to ciasto jest tak samo wiosenne, jak jesienne, zimowe czy letnie...
Wszystko zależy od tego co się wepcha do środka :D
Mogą być świeże owoce, mogą być mrożone albo z kompotu w wersji zimowej 
ale ponieważ akurat teraz na tapecie jest rababar  jest więc wiosennie ;)

Wiosenne ciasto z rabarbarem
                   vel
    Szybki placek z owocami
              (od Eli)

  • 1 margaryna 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu lub kisielu
    w smaku pasującym do owoców
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
  • dowolne owoce


 

Margarynę rozpuścić, wystudzić
a następnie cały czas ucierając dodać do niej cukier
 i żółtka .

Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
 oraz budyń, wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie,
acz dokładnie wymieszać z ciastem.

Na koniec dodać aromat i również wymieszać :P




Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Rabarbar umyć obrać, pokroić i posypać cukrem
  - w przypadku innych owoców procedurę należy do nich dopasować. 

Wylać ciasto na przygotowaną blachę, ułożyć na nim owoce lekko je dociskając.
Wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. C
w piekarniku z termoobiegiem
- jeśli jest bez termoobiegu wypadałoby podnieść ciut temperaturę i wydłużyć czas.


Podawać posypane cukrem pudrem.
 

10 komentarzy:

  1. Uniwersalny pomysł na ciasto, które za każdym razem może smakować inaczej - brzmi ciekawie! A rabarbar w tej chwili jest na topie, więc chyba najbardziej pasuje :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! Myślę, że jest takich więcej...
      ...ale faktycznie, tu oprócz wkładki owocowej na smak wpływa jeszcze kisiel/budyń :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Niee nooo - bez przesadyzmu z tą rewelacją :D
      Jest całkiem sporo lepszych - to kwalifikuje się raczej do kategorii tych takich na codzień, ale...
      ... niedobre nie jest ;)

      Usuń
    2. Nie prawda:) Wygląda WSPANIALE!!!!

      Usuń
    3. I takie są najsmaczniejsze:D

      Usuń
  3. zrobiłam i bardzo mi posmakowało :) mniam :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się cieszę...
      Prościzna, czyż nie? ;)

      Usuń
    2. bardzo proste :) kolejny raz już robiłam z pamięci :) mega jest!!

      Usuń
  4. dzis zrobilam twoja ogorkowa wersja light, tzn z jogurtem naturalnym - wyszla BOMBA!!!
    mniam mniam, bardzo dziekuje za przepis, bede zagladac czesciej!
    pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń