środa, 23 stycznia 2013

Okropnie pyszny tort czekoladowy z czekoladowym kremem i konfiturą wiśniową...


Ponieważ poprzednia nazwa ("Obiecany tort w stylu angielskim") wprowadzała nieco w błąd
postanowiłam ją zmienić.
To, że tort jest czekoladowy nie oznacza jeszcze, że jest on w stylu angielskim
To, że jest przełożony czekoladowym kremem również nie...
Tak jak i to, że pomiędzy warstwami ciasta znalazły się wiśnie z konfitury a do kremu i nasączenia użyłam alkoholu :)
Wszystko powyżej powoduje, że tort ten jest pyszny, ale...
"Styl angielski" to raczej sposób dekoracji tortu .
Tort z tego przepisu miał być w taki właśnie sposób dekorowany.
Miał, ale ponieważ wyszło średnio to zdecydowałam się zmienić tytuł wpisu, aby nie wprowadzał już więcej nikogo w błąd ;) 
Jeśli chcecie sie dowiedzieć czegoś więcej o takim sposobie dekoracji to tu: www.tortownia. pl jest trochę informacji, a tu: http://tortytorty.pl/do_dekorowania można zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia i produkty ;)

Poza tym tort jest naprawdę pyszny i z czystym sumieniem mogę polecić go każdemu a już zwłaszcza czekoladowym maniakom...

Okropnie pyszny tort czekoladowy
z czekoladowym kremem i konfiturą wiśniową...



Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 4 żółtka
  • 300 ml (półtorej szklanki) mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 3 starte gorzkie czekolady
  • 2 kostki masła lub margaryny (ja dałam Kasię)
  • łyżka mąki pszennej
  • filiżanka mocnej kawy + pól kieliszka wódki + 2 łyżeczki cukru wanilinowego do nasączenia
  • konfitura wiśniowa lub wiśnie z likieru na przykład...


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać żółtka a potem przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wylać do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy.


Piec w 185 stopniach około 45 min. od momentu nagrzania się piekarnika.

Czas pieczenia zależy od piekarnika, każdy swój mniej / więcej zna, ciasto trzeba obserwować. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest mokre, wyjąć, huknąć o glebę z wysokości ok. pół metra... ;) Wystudzić, przekroić na trzy krążki, dobrze nasączyć kawą wymieszaną z wódką i cukrem wanilinowym.



Żółtka na krem utrzeć do białości z cukrem. Mleko zagotować i powolutku, cieniutką strużką, cały czas ucierając dodać do żółtek.
Dodać rozmieszaną w odrobinie mleka mąkę i mieszając/ucierając powoli podgrzewać do momentu wrzenia.
Dodać startą czekoladę oraz kakao i nadal nie przerywając ucierania gotować jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić.


 

 Utrzeć masło lub margarynę na puszystą masę i ucierać dalej dodając po łyżce ostudzony budyń czekoladowy. Można dodać ciut alkoholu, ale trzeba przy tym uważać by masa się nie zwarzyła...


Na nasączonym krążku biszkoptowym ułożyć wiśnie, następnie krem i kolejny krążek i tak dopóki się nie skończą... krążki... :D
Boki i wierzch tortu również posmarować kremem i dowolnie dekorować.


Ja - ponieważ miał to być 18-tkowy tort córki i miał być tortem w tzw. stylu angielskim obłożyłam go własnoręcznie przygotowaną masą cukrową, ale...





Własnoręcznie robionej masy cukrowej do obłożenia tortu nie polecam, bo się potrafi łamać , kruszyć i nie daje równo na nim ułożyć, ale na życzenie mogę podać przepis i na nią... ;)
Podobno gotowa jest lepsza, ale nie mam doświadczeń...
Poza tym mimo, że we wszelkich opisach jest napisane, że jest ona jadalna to trzeba mieć świadomość, że jest to cholernie słodkie, bo głównym jej składnikiem jest cukier puder...


 

5 komentarzy:

  1. Wow, już mi smakuje:) muszę wypróbować przy najbliższej okazji. Świetnie się prezentuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo jest naprawdę dobry... ciasto i konfitura dosyć słodkie ale równoważy je krem z dużą ilością kakao i gorzkiej czekolady...
    Jedynie lukier plastyczny możesz sobie darować, bo to tak naprawdę sam cukier puder + niewielka ilość wody, żelatyny, glukozy i barwnika... Chyba, że masz małe dzieci i zależy Ci na kolorach ;)
    a z doświadczenia wiem, że "stonka" im coś jest słodsze tym bardziej to lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nadarzyła się okazja. 16-ste urodziny córy. Tort -cudeńko, smak-mocno czekoladowy, lecz nie za słodki. Wspaniały, polecam z czystym sumieniem.Dziś zrobiony i już wypróbowany:D Aniu, dziękuję za ten przepis:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo ciekawie wygląda. Trzeba wypróbować a przy okazji zapraszamy do nas na nasze pomysły.

    OdpowiedzUsuń

Piłeś - nie pisz ;)