Jeśli nie mamy wędzarni, ani na tyle dobrego znajomego, by chciał się z nami podzielić miejscem we wnętrzu swojej, to jeszcze nic straconego...
Zawsze możemy przyrządzić sobie:
Domową konserwę vel kiełbasę słoikową :D
Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej (karczku, lub szynki)
- 0,5 kg tłustego boczku ze skórą
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli peklowej
- czubata łyżeczka soli kuchennej
- pół kostki rosołowej
- czubata łyżeczka łyżeczka pieprzu
Skórę
odkroić od boczku, pociąć na małe kawałki, zalać niewielką ilością
zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości na małym
ogniu z dodatkiem połowy kostki rosołowej.
Mięso oczyścić z błon, a następnie razem z boczkiem i ugotowanymi skórkami zmielić na najgrubszym sitku.
Można odłożyć sobie część chudszego mięsa i posiekać je nożem na niewielkie (ok.1cmx1cm) kawałki.
Wywaru z gotowania skórek nie wylewać!
Można odłożyć sobie część chudszego mięsa i posiekać je nożem na niewielkie (ok.1cmx1cm) kawałki.
Wywaru z gotowania skórek nie wylewać!
Czosnek
przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, utrzeć razem z solą, zalać
rosołem z gotowania skórek, dodać pieprz i wymieszać.
Użycie soli peklującej nie jest konieczne, lecz rezygnując z niej należy pamiętać o zwiększeniu ilości soli kuchennej.
Użycie soli peklującej nie jest konieczne, lecz rezygnując z niej należy pamiętać o zwiększeniu ilości soli kuchennej.
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, jeśli potrzeba doprawić, nakładać do wyparzonych słoików.
Pasteryzować ok. 1 godziny, następnego dnia pasteryzację powtórzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)