Danie smaczne, stosunkowo niedrogie i przede wszystkim łatwe do wykonania - canneloni przedstawione na poniższych zdjęciach przygotowała moja 14-letnia wówczas córka...
Canneloni Joli L-L
Składniki
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny (szynka, łopatka)
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera (startego)
- 3 ząbki czosnku
- sok pomidorowy lub podwójny przecier
- 1 jajko
- sól, pieprz
- surowe rurki canneloni
Mięso podsmażyć mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.
Paprykę pokroić w drobną kostkę a pieczarki zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Do miski wrzucić podsmażone mięso, pieczarki, zrumienioną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść żółtego sera, sól i pieprz.
Wbić jajko i całość dobrze wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać surowe rurki canneloni.
Napełnione canneloni układać w naczyniu żaroodpornym (maksymalnie 2 warstwy), zalać mocno doprawionym solą i pieprzem sokiem pomidorowym lub przecierem rozcieńczonym 2-3 szklankami wody. Rurki powinny być ledwie pokryte płynem. Wierzch posypać resztą startego, żółtego sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni na ok. 45 minut.
Piec przykryte pokrywką, dopiero w końcowej fazie odkryć na chwilę aby ser miał szansę zrumienić się.
pyszne <3
OdpowiedzUsuń