poniedziałek, 7 stycznia 2013

Canneloni

Jest to zmodyfikowana przeze mnie wersja przepisu Joli L-L dawno temu znalezionego w przepastnych zasobach pl.rec.kuchnia...
Danie smaczne, stosunkowo niedrogie i przede wszystkim łatwe do wykonania - canneloni przedstawione na poniższych zdjęciach przygotowała moja 14-letnia wówczas córka...

Canneloni Joli L-L


Składniki


  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny (szynka, łopatka)
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag pieczarek
  • 30 dag żółtego sera (startego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok pomidorowy lub podwójny przecier
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


  • surowe rurki canneloni


Mięso podsmażyć mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.
Paprykę pokroić w drobną kostkę a pieczarki zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Do miski wrzucić podsmażone mięso, pieczarki, zrumienioną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść żółtego sera, sól i pieprz.
Wbić jajko i całość dobrze wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać surowe rurki canneloni.

Napełnione canneloni układać w naczyniu żaroodpornym (maksymalnie 2 warstwy), zalać mocno doprawionym solą i pieprzem sokiem pomidorowym lub przecierem rozcieńczonym 2-3 szklankami wody. Rurki powinny być ledwie pokryte płynem. Wierzch posypać resztą startego, żółtego sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni na ok. 45 minut.
Piec przykryte pokrywką, dopiero w końcowej fazie odkryć na chwilę aby ser miał szansę zrumienić się.


1 komentarz:

Piłeś - nie pisz ;)