Bitki z szynki wieprzowej z warzywami w sosie curry
- 10 - 12 małych kotlecików z szynki
- pół średniego selera
- 1 spora cebula
- 1 spora marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- kostki rosołowe curry
(bywają w Biedronce)
lub po prostu curry - kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i grubo mielony pieprz do smaku
- olej do smażenia
Delikatnie je rozbić, oprószyć solą i pieprzem, i odstawić.
Selera obrać, umyć, pokroić najpierw w plasterki, potem w słupki, marchew w grubsze plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka a czosnek po prostu zgnieść dłonią.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić seler, chwilę smażyć, dodać marchew, po kolejnej chwili cebulę a kiedy ona się zeszkli czosnek.
Przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać kostkę curry, ziele angielskie i liście laurowe.
Na patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oleju, obsmażyć krótko acz intensywnie bitki z obu stron i dodać do warzyw. Pozostałości ze smażenia rozgrzać na patelni a kiedy będą gorące, zalać odrobiną wody i dodać do sosu.
Dusić mięso godzinkę, góra dwie - aż zmięknie, jeśli jest taka potrzeba doprawić solą, pieprzem i ew. curry.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)