czwartek, 10 stycznia 2013

Co na obiad z szynki wieprzowej?

ano jest wiele możliwości... można szynkę upiec w całości wcześniej oczywiście ją zamarynowawszy, można zrobić z niej gulasz, kotlety, albo tak jak ja przedwczoraj...

Bitki z szynki wieprzowej z warzywami w sosie curry

  • 10 - 12 małych kotlecików z szynki
  • pół średniego selera
  • 1 spora cebula
  • 1 spora marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kostki rosołowe curry
    (bywają w Biedronce)
    lub po prostu curry
  • kilka ziaren ziela angielskiego  
  • 2 listki laurowe
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Z szynki wyciąć kilka bądź kilkanaście dość grubych (ok. 1,5cm) kotlecików.
Delikatnie je rozbić, oprószyć solą i pieprzem, i odstawić.
Selera obrać, umyć, pokroić najpierw w plasterki, potem w słupki, marchew w grubsze plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka a czosnek po prostu zgnieść dłonią.


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić seler, chwilę smażyć, dodać marchew,  po kolejnej chwili cebulę a kiedy ona się zeszkli czosnek.
Przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać kostkę curry, ziele angielskie i liście laurowe.
Na patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oleju, obsmażyć krótko acz intensywnie bitki z obu stron i dodać do warzyw. Pozostałości ze smażenia rozgrzać na patelni a kiedy będą gorące, zalać odrobiną wody i dodać do sosu.

Dusić mięso godzinkę, góra dwie - aż zmięknie, jeśli jest taka potrzeba doprawić solą, pieprzem i ew. curry.  

Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz