Pizzeria istnieje do dziś, niestety niegdysiejsza Mista jest już tylko wspomnieniem, to już nie to co kiedyś...
a może to mi gust się zmienił? :)
Mista
Składniki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 - 4 szczypty soli
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- ew. oregano
Dodatki:
- ser żółty
- pieczarki
- salami
- tuńczyk w oleju (najlepiej duże kawałki)
- papryka
- oliwki
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, chilli, oregano
Ciasto:
Wodę rozmieszać z drożdżami, cukrem
i 2-3 łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, sól, garść roztartego w dłoniach oregano i olej. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Otworzyć tuńczyka, olej zlać do miseczki, dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy (sól, pieprz, chilli, oregano). Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienkie placki, posmarować sosem pomidorowym i układać pozostałe składniki.
Ja robię to w następującej kolejności:
Następnie wyjmuję i układam dalej:
Wodę rozmieszać z drożdżami, cukrem
i 2-3 łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, sól, garść roztartego w dłoniach oregano i olej. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Otworzyć tuńczyka, olej zlać do miseczki, dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy (sól, pieprz, chilli, oregano). Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienkie placki, posmarować sosem pomidorowym i układać pozostałe składniki.
Ja robię to w następującej kolejności:
- sos
- starty żółty ser
- starte na wiórki pieczarki
- papryka
Następnie wyjmuję i układam dalej:
- oliwki
- na środek pizzy tuńczyk
- dookoła plasterki salami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)