niedziela, 6 stycznia 2013

Pizza Mista

Nazwa tej pizzy inspirowana jest wspomnieniem po pysznej pizzy sprzed 15 lat ze stalowowolskiej pizzerii Rustica...
Pizzeria istnieje do dziś, niestety niegdysiejsza Mista jest już tylko wspomnieniem, to już nie to co kiedyś...
a może to mi gust się zmienił? :)


Mista

Składniki


Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 - 4 szczypty soli
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • ew. oregano



 Dodatki:
  • ser żółty
  • pieczarki
  • salami
  • tuńczyk w oleju (najlepiej duże kawałki)
  • papryka
  • oliwki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, chilli, oregano
Ciasto:
Wodę rozmieszać z drożdżami, cukrem
i 2-3 łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, sól, garść roztartego w dłoniach oregano i olej. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

 

Otworzyć tuńczyka, olej zlać do miseczki, dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy (sól, pieprz, chilli, oregano). Wymieszać.
 


Ciasto rozwałkować na cienkie placki, posmarować sosem pomidorowym i układać pozostałe składniki.



Ja robię to w następującej kolejności:
  • sos
  • starty żółty ser
  • starte na wiórki pieczarki
  • papryka
Pizzę w tym stanie wkładam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na kilka minut, żeby pieczarki miały szansę podeschnąć.

Następnie wyjmuję i układam dalej:
  • oliwki
  • na środek pizzy tuńczyk
  • dookoła plasterki salami
Po tej czynności włożyć pizzę z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 - 15 minut - trzeba obserwować, żeby się przypadkiem nie zwęgliła - wtedy trzeba wyjąć wcześniej ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz