Domowa grochówka na wędzonce
- 40 dag łuskanego grochu (jedno opakowanie)
- 1/2 kg surowego, wędzonego boczku
- laska kiełbasy (śląska, podwawelska, hand-made swojska w wersji de luxe)
- włoszczyzna
- 2-3 ziemniaki
- mała cebula
- łyżka mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek (sporo)
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- olej do smażenia
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie, a gdy jest już miękki - posolić.
W trakcie gotowania bardzo pilnować by groch się nie przypalił.
Boczek i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie i ugotować wywar,
gdy boczek zmięknie dodać kiełbasę (w jednym kawałku) i ziemniaki pokrojone w sporą kostkę.
Ugotowany groch przetrzeć przez sito przelewając odcedzonym wywarem.
Z cebuli, mąki i oleju zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub zmiażdżyć praską, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę majeranku, utrzeć, dodać do zupy. Dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w plasterki.
Dosolić, dopieprzyć. Podawać z chlebem lub grzankami.
Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie, a gdy jest już miękki - posolić.
W trakcie gotowania bardzo pilnować by groch się nie przypalił.
Boczek i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie i ugotować wywar,
gdy boczek zmięknie dodać kiełbasę (w jednym kawałku) i ziemniaki pokrojone w sporą kostkę.
Ugotowany groch przetrzeć przez sito przelewając odcedzonym wywarem.
Z cebuli, mąki i oleju zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub zmiażdżyć praską, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę majeranku, utrzeć, dodać do zupy. Dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w plasterki.
Dosolić, dopieprzyć. Podawać z chlebem lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)