sobota, 12 stycznia 2013

Za oknem -5

...a na stole pyszna, gęsta, rozgrzewająca, pachnąca domową wędzonką, czosnkiem i majerankiem...

Domowa grochówka na wędzonce

  • 40 dag łuskanego grochu (jedno opakowanie)
  • 1/2 kg surowego, wędzonego boczku
  • laska kiełbasy (śląska, podwawelska, hand-made swojska w wersji de luxe)
  • włoszczyzna
  • 2-3 ziemniaki
  • mała cebula
  • łyżka mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek (sporo)
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • olej do smażenia

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie, a gdy jest już miękki - posolić.
W trakcie gotowania bardzo pilnować by groch się nie przypalił.

Boczek i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie i ugotować wywar,
gdy boczek zmięknie dodać kiełbasę (w jednym kawałku) i ziemniaki pokrojone w sporą kostkę.

Ugotowany groch przetrzeć przez sito przelewając odcedzonym wywarem.
Z cebuli, mąki i oleju zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować.


Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub zmiażdżyć praską, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę majeranku, utrzeć, dodać do zupy. Dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w plasterki.
Dosolić, dopieprzyć. Podawać z chlebem lub grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz