Przepis, na naprawdę pyszny i w dodatku łatwy do zrobienia ajerkoniak, który dostałam od pewnego Wojtka ;)
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 litra wódki
- sok z 1/4 do 1/2 cytryny (do smaku)
Żółtka zmiksować z oboma cukrami, następnie cały czas miksując powoli wlać do nich połowę puszki mleka skondensowanego i miksować aż się zrobi gęsta masa.
Kiedy to nastąpi, cienką strużką, w zasadzie po kropelce dodawać wódkę nadal nie przerywając miksowania. Na koniec dodać sok z około połowy cytryny, przelać do butelkilekko schłodzić i spożywać ;) Przed użyciem wstrząsnąć!
Jeśli się zdarzy, że ajerkoniak wyjdzie zbyt gęsty dodać 2 - 3 łyżki mleka 3,2%.
Uwagi:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)