niedziela, 6 stycznia 2013

Sałatka a'la grecka

Smaczna, lekka, mało skomplikowana i w dodatku niezbyt droga...


Niby-grecka sałatka z fetą

Składniki

  • główka sałaty karbowanej lub
    od biedy mała kapusta pekińska ;)
  • 2 zwykłe pomidory lub kilka
    do kilkunastu śliwkowych
  • kilka ogórków lub jeden długi
  • papryka czerwona, zielona, żółta
    a najlepiej po kawałku każdej z nich
  • małe opakowanie oliwek
  • 2 - 3 półcentymetrowe plastry dobrej szynki
  • opakowanie sera feta lub bardziej dostępnego fetopodobnego ;)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • oliwa lub od biedy olej


Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce, wrzucić do miski, zasypać szczyptą soli i odstawić aż puści sok.
Sałatę dobrze umyć, wytrzepać z nadmiaru wody, porwać na mniejsze kawałki i dodać do czosnku.


Umyte: 
- pomidory pokroić w ósemki - chyba, że używamy śliwkowych, to wtedy na połówki 
- ogórki (ze skórką - tak ładniej wyglądają) pokroić w plasterki 
- paprykę w paski

Cebuli nie myć, ale wypadałoby ją chociaż z wierzchniej warstwy obrać i pokroić w plasterki. Oliwek też nie myć, ale odsączyć. Szynkę pokroić w paski grubości mniej więcej pół centymetra.
Wszystkie składniki kolejno dorzucać do miski. Sporo popieprzyć, dodać 2 - 3 łyżki oliwy i wymieszać. Na sam koniec wrzucić pokrojoną w sporą (2x2x2 cm) kostkę fetę i bardzo delikatnie wymieszać żeby się nie rozpadła.

Jeśli istnieje taka potrzeba dosolić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz