...skoro święta to i Wigilia a ona z kolei nie obejdzie się bez pysznego, aromatycznego, mocno grzybowego barszczu z uszkami. Nie w moim domu :)
Wigilijny, grzybowy barszcz z uszkami...
na barszcz:
- kilkanaście suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra zakwasu
żytniego lub pszennego - co kto woli - woda pozostała z moczenia i gotowania grzybów na uszka
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- grzyby suszone - im więcej tym lepiej
- cebula
- sól, pieprz
Grzyby namoczyć dzień albo i dwa wcześniej (na noc), następnie ugotować i zmielić.
W wersji dla cierpliwych i mających zbyt wiele wolnego czasu - nie mielić a bardzo drobno posiekać nożem :)
W wersji dla cierpliwych i mających zbyt wiele wolnego czasu - nie mielić a bardzo drobno posiekać nożem :)
Boże broń, żeby wylać wodę z moczenia i gotowania grzybów - będzie wykorzystana do jako baza do barszczu.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć, dodać grzyby, jeszcze chwilę smażyć, doprawić solą
i pieprzem.
i pieprzem.
Przygotować ciasto na pierogi, cienko rozwałkować, wycinać małe kółka, na które nakładać farsz, zlepiać na kształt uszek i ugotować.
Podawać podgrzane w barszczu.
Barszcz:
Barszcz:
Grzyby zalać zimną wodą, dodać czosnek, liście laurowe oraz zielsko angielskie i powoli zagotować.
Ugotowane grzyby wyjąć i albo pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do garnka, albo wykorzystać do uszek, dodać wodę z moczenia grzybów na uszka.
Ugotowane grzyby wyjąć i albo pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do garnka, albo wykorzystać do uszek, dodać wodę z moczenia grzybów na uszka.
Wlać zakwas, dostosowując poziom kwaśności do własnych potrzeb, zagotować. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)