piątek, 4 stycznia 2013

Wigilijny, grzybowy barszcz z uszkami...

Święta, święta i już po świętach, ale...
...skoro święta to i Wigilia a ona z kolei nie obejdzie się bez pysznego, aromatycznego, mocno grzybowego barszczu z uszkami.  Nie w moim domu :)

Wigilijny, grzybowy barszcz z uszkami...



Składniki:


na barszcz:
  • kilkanaście suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra zakwasu
    żytniego lub pszennego - co kto woli
  • sól i pieprz do smaku
na uszka:
  • grzyby suszone - im więcej tym lepiej
  • cebula
  • sól, pieprz



Grzyby zalać zimną wodą, dodać czosnek i powoli zagotować.
Ugotowane grzyby wyjąć i albo pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do garnka,
albo wykorzystać do uszek. Wlać barszcz, dostosowując poziom kwaśności do własnych potrzeb, zagotować. Dosolić i dopieprzyć do smaku.

Grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować i zmielić. W wersji dla cierpliwych i mających zbyt wiele wolnego czasu - nie mielić a bardzo drobno posiekać nożem :)
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć, dodać grzyby, jeszcze chwilę smażyć, doprawić solą
i pieprzem.
Przygotować ciasto na pierogi, cienko rozwałkować, wycinać małe kółka, na które nakładać farsz, zlepiać na kształt uszek i ugotować.
Podawać podgrzane w barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz