Na początek moje popisowe danie...
przepis na nie dawno, ale to bardzo dawno temu znalazłam na: www.mniammniam.pl
przepis na nie dawno, ale to bardzo dawno temu znalazłam na: www.mniammniam.pl
Piersi z kurczaka pieczone w piwie i ze śliwkami...
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- kilkanaście cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku
- duża garść suszonych śliwek
(nie Kalifornijskich) - 2 czubate łyżki masła
- odrobina tymianku
- odrobina rozmarynu
- szklanka piwa
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- skórka starta z cytryny
Śliwki umyć, zalać piwem, moczyć kilkanaście minut.
Piersi z kurczaka ostrożnie przekroić w poprzek (nie do końca) i rozłożyć tak by ich powierzchnia zwiększyła się dwukrotnie. Lekko rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron.
Piersi z kurczaka ostrożnie przekroić w poprzek (nie do końca) i rozłożyć tak by ich powierzchnia zwiększyła się dwukrotnie. Lekko rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron.
Ze śliwek wyjąć pestki, połowę z nich odłożyć, pozostałe podzielić na 4 części
- po jednej na każdy filet. Na mięsie ułożyć porcję śliwek, na nie kawałek masła,
doprawić delikatnie tymiankiem i rozmarynem.
Każdą pierś zwinąć (w roladkę), zawinąć w plastry boczku i obwiązać białą nicią
lub spiąć wykałaczkami.
Każdą pierś obsmażyć krótko na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
do lekkiego zrumienienia się boczku.
Obsmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać piwem, w którym moczyły się śliwki, dodać pozostałe śliwki oraz zmiażdżone dłonią ząbki czosnku (razem
z łupinkami) i piec pod przykryciem przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
do lekkiego zrumienienia się boczku.
Obsmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać piwem, w którym moczyły się śliwki, dodać pozostałe śliwki oraz zmiażdżone dłonią ząbki czosnku (razem
z łupinkami) i piec pod przykryciem przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze 10 minut by mięso się zrumieniło.
Przełożyć roladki na talerze, polać wytworzonym podczas pieczenia sosem
i udekorować śliwkami. Wierzch oprószyć skórką otartą z cytryny.
Podawać z młodymi ziemniakami i sałatą z sosem vinaigrette.
Wygląda genialnie! Może niedługo się przekonam, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń