wtorek, 22 stycznia 2013

Surówka z kiszonej kapusty

Nawiązując do wczorajszego wpisu dla mojej siostry ;)
Mi osobiście, do sosu potrawkowego, najbardziej pasuje mizeria ze świeżych ogórków,
albo  bardzo smaczna a jednocześnie mega-łatwa do zrobienia i zdrowa:


Surówka z kiszonej kapusty


  • z pół kilograma kiszonej kapuchy
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 mała cebula
  • sporo pieprzu
  • sól jeśli potrzebna
  • olej - tak ze 3-4 łyżki






Cebulę bardzo drobno posiekać w kosteczkę, wrzucić do salaterki i zasypać szczyptą soli żeby puściła sok...
- nie wiem czy widzieliście kiedyś jak "drobno" sieka cebulę Makłowicz... ;)
w każdym bądź razie cebulę do tej surówki trzeba posiekać tak z 10 razy drobniej niż on :P


Kapustę jeśli jest taka potrzeba wypłukać, odcisnąć bądź nic z nią nie robić tylko posiekać, dodać do cebuli. Marchewkę zetrzeć na drobnej, ale nie najdrobniejszej tarce...
Całość dość mocno popieprzyć grubo-mielonym pieprzem, jeśli jest taka potrzeba dosolić i wymieszać z 3-4 łyżkami oleju. Odstawić na pół godzinki do lodówki.

Czasem dla odmiany zamiast marchwi daję pokrojone w drobną kostkę kolorowe papryki
- wtedy nie daję też cebuli.


Taką surówkę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, robiła ją babcia, mama, choć nie była zbyt wielką fanką przebywania w kuchni zdaje się też... ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz