Ciasteczka zadziwiająco pyszne, wręcz uzależniające, radzę od razu zrobić z podwojonej porcji składników... :D
Ciasteczka piwne
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 2 kostki masła lub margaryny
- szklanka ciemnego piwa
(porter Żywca lub Okocim) - dżem, powidła, tarte jabłka, co kto chce...
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce o dużych otworach do przesianej mąki.
Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
Składać na pół i czubkiem noża sklejać tak,
aby wyglądały jak pierożki.
Ułożyć ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze, a następnie piec na złoto w temperaturze ok. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)