sobota, 12 stycznia 2013

Ciasteczka piwne

Lekko zmodyfikowana przeze mnie wersja przepisu teściowej Kruszyzny, który dawno temu znalazłam w niezmierzonych archiwach pl.rec.kuchnia
Ciasteczka zadziwiająco pyszne, wręcz uzależniające, radzę od razu zrobić z podwojonej porcji składników... :D


Ciasteczka piwne

 
Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • szklanka ciemnego piwa
    (porter Żywca lub Okocim)
  • dżem, powidła, tarte jabłka, co kto chce...



Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce o dużych otworach do przesianej mąki.
Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.



Po wyjęciu rozwałkować, wycinać kółka i napełniać nadzieniem (dżem, powidła, jabłka).
 





Składać na pół i czubkiem noża sklejać tak,
aby wyglądały jak pierożki.
 






 

Ułożyć ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze, a następnie piec na złoto w temperaturze ok. 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz