czwartek, 31 stycznia 2013

Placki ziemniaczane...

Pyszne... 
Tanie jak przysłowiowy barszcz...
Szybko się je robi i równie szybko znikają...



Placki ziemniaczane

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól











Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach.  
Dodać rozmącone jajo, mąkę i sól do smaku, odlać nadmiar wody, dobrze wymieszać.
Na patelni dość mocno rozgrzać stosunkowo niewielką ilość oleju i nakładając mniej/więcej po łyżce masy smażyć placki.



UWAGI:
 

Przy przygotowywaniu i smażeniu placków ziemniaczanych istotny jest:
  • gatunek ziemniaków, bo nie każdy się na placki nadaje: dobre są ziemniaki o żółtym, gładkim (nie chropowatym) miąższu - ja ostatnio użyłam ziemniaków odmiany Jelly*, ale myślę, że i Gala i Augusta będą równie dobre.
  • czas przygotowania - im szybciej, tym lepiej: im mniej ziemniaki zdążą ściemnieć tym, lepiej
  • dobrze rozgrzana patelnia, z odpowiednią ilością tłuszczu - placki muszą mieć na czym się usmażyć.

Jeśli spełnimy powyższe warunki powinniśmy cieszyć się smacznymi, chrupiącymi, złocistymi (a nie burozielonymi) plackami ziemniaczanymi.

Jemy jak chcemy ;)
  • bez niczego
  • ze śmietaną na słono
  • ze śmietaną na słodko
  • jako placki po węgiersku
  • ...i co tam komu jeszcze do głowy przyjdzie ;)

*odmiany ziemniaków dostępne w Tesco 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz