Tanie jak przysłowiowy barszcz...
Szybko się je robi i równie szybko znikają...
Placki ziemniaczane
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach.
Dodać rozmącone jajo, mąkę i sól do smaku, odlać nadmiar wody, dobrze wymieszać.
Na patelni dość mocno rozgrzać stosunkowo niewielką ilość oleju i nakładając mniej/więcej po łyżce masy smażyć placki.
UWAGI:
Przy przygotowywaniu i smażeniu placków ziemniaczanych istotny jest:
- gatunek ziemniaków, bo nie każdy się na placki nadaje: dobre są ziemniaki o żółtym, gładkim (nie chropowatym) miąższu - ja ostatnio użyłam ziemniaków odmiany Jelly*, ale myślę, że i Gala i Augusta będą równie dobre.
- czas przygotowania - im szybciej, tym lepiej: im mniej ziemniaki zdążą ściemnieć tym, lepiej
- dobrze rozgrzana patelnia, z odpowiednią ilością tłuszczu - placki muszą mieć na czym się usmażyć.
Jeśli spełnimy powyższe warunki powinniśmy cieszyć się smacznymi, chrupiącymi, złocistymi (a nie burozielonymi) plackami ziemniaczanymi.
Jemy jak chcemy ;)
- bez niczego
- ze śmietaną na słono
- ze śmietaną na słodko
- jako placki po węgiersku
- ...i co tam komu jeszcze do głowy przyjdzie ;)
*odmiany ziemniaków dostępne w Tesco
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)