niedziela, 11 października 2015

Sałatka z buraków i papryki...


... bo buraki tanie są a ja miałam do spożytkowania paprykę, która po pierwszym tej jesieni przymrozku po prostu umarła na grządce :(


Sałatka z buraków i papryki 



  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 3 duże cebule

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka (naście) ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe





Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Cebulę pokroić w piórka...

 ... a paprykę w słupki. 

Z pozostałych składników ugotować zalewę, wrzucić cebulę i paprykę
a po 5 minutach buraki 
i gotować kolejnych 5 minut.

Oryginalny przepis zaleca odcedzić zalewę - ja jednak tego nie robię.


Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i odstawić odwrócone do góry dnem.


Pasteryzować ok. 20 min.





3 komentarze:

Piłeś - nie pisz ;)