czwartek, 22 czerwca 2023

Duszone żeberka

Przepis baaaaardzooo dawno temu znaleziony w jakiejś gazecie.

Duszone żeberka

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 2 świeże papryki
  • 4 pomidory (mogą być z puszki)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
 
 
 
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki (po 2 kostki).
Cebulę i czosnek obrać i pokroić - czosnek w drobną kostkę a cebulę w pół-plasterki.
Mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju, na złoto. Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, zalać rosołem, zamieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 1,5 - 2 godz.

Pieczarki osączyć na sitku, paprykę drobno pokroić, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić usuwając pestki. Paprykę i pomidory dodać do mięsa po ok. godzinie duszenia.

Na 5 minut przed końcem dodać pieczarki.

Mięso wyjąć z sosu, dodać masło, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Włożyć mięso, delikatnie wymieszać, zagotować i podawać.


Dobrze komponuje się z młodymi ziemniakami i fasolą szparagową z tartą bułką lub kalafiorem.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)