czwartek, 24 kwietnia 2014

Duszona młoda kapusta...

Tak, tak...
Wiem, że jeszcze nie sezon ale to jest taki moment w roku, że  trudno go nazwać sezonem na cokolwiek...
Chyba jedynie na alergeny, bo nawet na rzodkiewkę jeszcze odrobinę za wcześnie jest :)

... a kapusta, mimo że z pochodzenia pewnie Marokanka, to była w sklepie i mówiła do mnie:
Weź mnie!

No to wzięłam :D


Duszona młoda kapusta ze śmietaną


  • 1 młoda kapusta
  • 2 łyżki mąki
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml kwaśnej smietany 18%
  • 100 ml śmietanki 18%
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz,


 
Kapustę drobno posiekać, zalać małą ilością wrzątku i gotować do miękkości.
Z łyżki mąki mąki, tłuszczu i cebuli zrobić jasną zasmażkę - cebula ma się w niej jedynie delikatnie zezłocić.
Z kapusty odlać nadmiar wody, dodać zasmażkę, podprawić śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką. 

Na koniec dodać posiekany koper, posolić, popieprzyć i jeść.
 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie już po i było smacznie :)
      Teraz kolej na Was - Ciebie oraz innych czytaczy i też życzę smaczności...
      Co ja mówię - życzę, ja wiem, że tak będzie :D

      Usuń
  2. bardzo lubię młodą kapustkę :) ale nie robiłam ze śmietaną!

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jedzonko,w takiej wersji nie robiłam:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... aż trudno mi uwierzyć - ja znam to danie od dzieciństwa :)

      Usuń
  4. fotki przecudne,jedzonko wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Piłeś - nie pisz ;)