piątek, 8 lipca 2016

Wiśniowa wariacja na temat...

... mocno czekoladowego ciasta ze śliwkami :)

Wiśniowe, mocno czekoladowe i kruche 

Na ciasto:
  • 200g masła/ew margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki zimnej wody
Na masę czekoladową:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 110g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka oraz wodę, szybko (żeby się nie zagrzało od rąk) zagnieść kruche ciasto.
Odstawić do lodówki na ok. godzinę - ja wkładam do zamrażalnika, bo łatwiej się je później trze ;)
2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej margaryną formy o wymiarach 40/20cm, wykładając nim równomiernie dno formy.
Wstawić do lodówki.
Resztę ciasta odłożyć z powrotem do lodówki/zamrażalnika.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka ubić z cukrem na pianę, wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i aromatem
a następnie dodać do przestudzonej czekolady i delikatnie wymieszać.

Owoce: wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i odstawić na chwilę.




Przygotowane wcześniej ciasto wyjąć z lodówki i wylać na nie masę czekoladową.
Ułożyć na niej wiśnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec w piekarniku nastawionym na grzanie góra/dół + termoobieg około 15 minut. 


Po tym czasie wyjąć ciasto i zetrzeć na wierzch resztę surowego ciasta.
Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze.
Kroić dopiero kiedy wystygnie, ponieważ ciepłe ma tendencję do rozpadania się ;)
 







Przyznaję się bez bicia - wiśniowe jest lepsze ;) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)