wtorek, 17 stycznia 2017

Gulasz z dzika w białym winie...

 Gulasz z dzika w białym winie...

  • 1 kg dzika* na gulasz (łopatka)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 2 szkl. białego pół/wytrawnego wina
po kilka:
  • liści laurowych
  • ziaren ziela angielskiego
  • ziaren jałowca 

  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia
 




 
*dzika od biedy można zastąpić innym mięsem - bardziej jednak wołowiną (przypomina w smaku i strukturze dziczynę) niż wieprzem ;)
Mięso pokroić, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony.
Przełożyć do garnka.
Cebule obrać, pokroić w plastry, zeszklić na patelni, na której smażyło się mięso, dodać do garnka.
Patelnie ponownie rozgrzać (bez tłuszczu tym razem), na rozgrzaną wlać wino i drewnianą łyżką zebrać z patelni całą "dobroć" pozostałą ze smażenia mięsa
po czym dodać do garnka.

Dodać liście, ziele, jałowiec czosnek i grzyby. Dusić od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie miękkie.
Na koniec, jeśli będzie taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem.
Można podać z kaszą, chlebem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami albo z czym się chce ;)


 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz