niedziela, 5 lutego 2017

Sadzone na jarmużu...

... bo jarmuż dobry jest i zdrowy. 
O!


Sadzone jajo na jarmużu

  •  jajka
  • kawałek kiełbaski
    i/lub wędzonego boczku
  • świeży jarmuż
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • ciut soku z cytryny
  • ew. olej










Kiełbasę (boczek) pokroić w kostkę wrzucić na patelnię i chwilkę smażyć na średnim ogniu,
po czym dodać opłukany i wytrzepany z wody jarmuż (jeśli liście są duże - to je rozdrobnić, najlepiej pozbyć się też łodyżki i nerwu biegnącego przez środek liścia)
i smażyć nadal. Skropić sokiem z cytryny, dorzucić posiekany jak bądź czosnek, przemieszać, zmniejszyć ogień i wbić jajo/a.
Posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i smażyć do momentu aż będzie odpowiednio ścięte - ja lubię, na ten przykład, półpłynne żółtko ;)

Gotowe...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz