sobota, 18 marca 2017

Pikantna zupa z dorsza...

Do ideału, którym jest dla mnie zupa rybna ze smażalni "Perła" w Międzyzdrojach pewnie jej trochę brakuje, ale muszę nieskromnie przyznać, że mimo to smakowitą ona jest ;)
Powstała w wyniku eksperymentalnej fuzji kilku co najmniej przepisów, z których każdy zawierał elementy dla mnie nie do przyjęcia

Pikantna zupa z dorsza
... nie taka jak w "Perle" - lecz wcale nie gorsza ;)


Wywar:


  •  4 łby i kręgosłupy pozostałe
    po filetowaniu ryb (dorszy)
  • całkiem spory kawałek pora
  • 2 laurowe listki
  • 5 kulek angielskiego ziela
  • 10 kulek pieprzu 










 Rybie łby pozbawić oczu i skrzeli* i razem z kręgosłupami przełożyć do garnka.
Zalać zimną wodą, dodać resztę składników i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia, a następnie jak każdemu rosołowi pozwolić delikatnie "pyrkać" na małym ogniu przez ok. 2 godzinki.
Ugotowany wywar przecedzić przez gęste sitko, uważając na ości obrać kręgosłupy i łby z mięsa jeśli jakieś jest a całą resztę wyrzucić.

*oczu pozbawiamy rybę żeby wywar nie zmętniał - skrzeli by nie zrobił się gorzki.
  Zupa:

  • filety z 2 dorszy
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • kolejny kawałek pora
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża zielona papryka
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 suszone chili pepperoncini
  • ząbek czosnku
  • olej i masło do smażenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól i pieprz
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki suszonego imbiru 
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki


Marchewkę i selera obrać, omyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek obrać i zetrzeć na małych. Papryki pokroić w paski a pora w plasterki.
W garnku (2,5 - 3l) rozgrzać odrobinę oleju z łyżką masła, wrzucić papryki i pokruszone pepperoncini, skropić sokiem z cytryny i smażyć.


Smażyć mieszając a kiedy papryka się zeszkli dodać marchewkę z selerem, a po kilku minutach również pora.
Pod koniec smażenia dodać starty czosnek, kilka razy przemieszać i zalać odcedzonym wcześniej wywarem.

Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż zmiękną.

Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, słodką papryką i szczyptą papryki wędzonej.



Filety pozbawić ości (to ważne) oraz skóry i pokroić w sporą kostkę, po czym dodać do zupy na 10 min. przed końcem gotowania.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz