wtorek, 29 sierpnia 2017

Wegańskie brownie z owocami...

Jestem raczej tradycjonalistką i wszelkie ekstrawagancje typu ciasto bez jajek traktuję z dużą nieufnością, ale...
To ciasto jest pyszne... Zadziwiająco pyszne rzekłabym nawet O_o
O!


Najsuperowsze wegańskie brownie z owocami 
inspirowane idealnym, wegańskim brownie z Jadłonomii




  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • ¾ szklanki oleju 
  • 1 filiżanka (ok. pół szklanki) mocnej kawy 
  • aquafaba*
    - tyle ile zostaje po odsączeniu 1 puszki ciecierzycy o wadze ok. 400 g
     
  • ¾ szklanki cukru 
  • cukier waniliowy lub aromat
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • owoce (najlepiej sprawdzą się wiśnie, maliny, czarna porzeczka, ale robiłam również ze śliwkami czy brzoskwiniami i też dało radę ;)
* aquafaba to ten płyn, który pozostaje po odcedzeniu ciecierzycy z puszki.

na polewę:
  • 10 dag margaryny (bezmlecznej)
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Ponieważ przygotowanie ciasta  nie zajmuje jakoś bardzo wiele czasu - na samym początku rozgrzać  piekarnik do 185 st - grzanie góra dół + termoobieg.
Czekoladę połamać na kostki i mieszając rozpuścić razem z kawą i olejem.
Aquafabę zmiksować (nie ubije się na sztywno jak białko jaja) razem z cukrem i cukrem/aromatem waniliowym a następnie dodać do rozpuszczonej czekolady.
Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól, wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy.
Przygotowane (umyte, obrane, wypestkowane, etc.) owoce układać na cieście dość mocno je w nie wciskając ponieważ samo ciasto rośnie raczej niewiele.


Czas pieczenia zależy między innymi od formy, której użyliśmy.
Kiedy piekłam je w mniejszej ale wyższej formie babkowej trwało to prawię godzinę, kolejnym natomiast razem gdy użyłam niskiej i przede wszystkim większej formy prostokątnej ciasto było gotowe po 20 min. pieczenia. Słowem - trzeba ciasto obserwować i sprawdzać...

Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać pozostałe składniki polewy, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i chwilę podgrzewać - nie dopuścić do wrzenia!
Gotową polewę wylać na ostudzone ciasto...




 Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)