czwartek, 17 maja 2018

Krem z batata i szparagów...

... jakoś mnie na eksperymenty naszło i oto jest:

Zupa krem z batata i szparagów




  • 1 spory batat (obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (opłukać, odłamać twarde części, obrać i pokroić)
  • 1 całkiem duża czerwona cebula (pokroić w kostkę)
  • 1 spory ząbek czosnku (zetrzeć)
  • 2 - 3 łyżki masła i/lub oleju
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g sera z niebieską pleśnią, może być Lazur (pokruszyć na mniejsze kawałki)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól, grubo mielony pieprz
  • ok. 1,5 litra wody






 


W garnku rozgrzać masło z odrobiną oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać starty czosnek, zamieszać i wrzucić
pokrojonego w kostkę batata - smażyć kilka minut.
Do garnka dorzucić pokrojone w dwu centymetrowe kawałki łodygi szparagów - główki odłożyć i smażyć jeszcze chwilę mieszając.
Zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem,
gałką i kardamonem, gotować pod przykryciem aż batat zmięknie.
W tym czasie w osobnym garnku nastawić odrobinę wody,
gdy zawrze lekko osolić i dosłownie chwilkę blanszować w niej główki szparagów, po czym szybko odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Przestudzoną zupę zblendować razem ze śmietaną i bazylią na gładki krem.
Powoli doprowadzić do wrzenia i ew. dodatkowo doprawić.
 



Podawać z chrupiącymi główkami szparagów i pokruszonym na małe kawałki serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)