Zupa krem z batata i szparagów

- 1 spory batat (obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę)
- 1 pęczek zielonych szparagów (opłukać, odłamać twarde części, obrać i pokroić)
- 1 całkiem duża czerwona cebula (pokroić w kostkę)
- 1 spory ząbek czosnku (zetrzeć)
- 2 - 3 łyżki masła i/lub oleju
- pęczek świeżej bazylii
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 150 g sera z niebieską pleśnią, może być Lazur (pokruszyć na mniejsze kawałki)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól, grubo mielony pieprz
- ok. 1,5 litra wody


W garnku rozgrzać masło z odrobiną oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać starty czosnek, zamieszać i wrzucić
pokrojonego w kostkę batata - smażyć kilka minut.
Do garnka dorzucić pokrojone w dwu centymetrowe kawałki łodygi szparagów - główki odłożyć i smażyć jeszcze chwilę mieszając.
Zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem,
gałką i kardamonem, gotować pod przykryciem aż batat zmięknie.
W tym czasie w osobnym garnku nastawić odrobinę wody,
gdy zawrze lekko osolić i dosłownie chwilkę blanszować w niej główki szparagów, po czym szybko odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Przestudzoną zupę zblendować razem ze śmietaną i bazylią na gładki krem.
Powoli doprowadzić do wrzenia i ew. dodatkowo doprawić.
Podawać z chrupiącymi główkami szparagów i pokruszonym na małe kawałki serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)