piątek, 21 listopada 2025

Pikantna zupa z dyni...

 Pikantna zupa z dyni...

  • 1 mała dynia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 spore marchewki
  • 2 spore czerwone cebule 
  • duży kawałek imbiru (z 10 cm)
  • świeże lub suszone chilli
  • 1 szklanka mleka 
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • sol, pieprz,cynamon, kardamon
  • kwaśna śmietana (po łyżce na talerz)
Dynię i papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych, marchew obrać a potem umyć, cebulę i imbir po prostu obrać.

Dynie, marchew i papryki pokroić na mniejsze części, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posolić, popieprzyć, skropić olejem lub oliwą i piec do miękkości (ok. pół godziny do 45 min. w 180st.). W garnku rozgrzewać olej, wrzucić pokrojony w drobne słupki imbir, lekko zeszklić. Do imbiru wrzucić posiekaną cebulę i chilli, zeszklić, zalać bulionem. Dodać upieczone warzywa, gotować max pół godzinki od czas do czasu mieszając.
Na koniec dodać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zblendować. Doprawić solą i pieprzem jesli trzeba oraz szczyptą cynamonu i kardamonu. Podać z kleksem kwaśnej śmietany.*

* Ja dalam makaron ryżowy ale nie polecam - za dużo grzybków w barszcz ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)