wtorek, 1 października 2013

Sałatka z zielonych pomidorów...

Tak po prostu, bo ją lubię... ;)


Sałatka
z zielonych pomidorów


  • Zielone pomidory
  • Cebula (1/3 ilości pomidorów)
  • Marchew (jw)
  • sól 2 dag soli/kg warzyw
     
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie
  • gorczyca

    zalewa:
  • 2/3 litra wody
  • 1/3 litra octu 10%
  • 1 - 1,5 łyżki cukru
  • 3 dag soli

Pomidory umyć i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
To samo zrobić z cebulą i marchwią.
Całość przesypać solą, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny a najlepiej całą noc.

Następnego dnia lub po tych 3-4 godzinach odcedzić cały sok, który zdążył się nam wytworzyć.
Słoiki o pojemności ok. 0,5 l wyparzyć, następnie do każdego wrzucić po około:
- 5 ziarenek pieprzu
- małym listku laurowym
- 3 ziarenka zielska angielskiego
- szczypcie gorczycy

a z wody, octu, soli i cukru przygotować zalewę.

Słoiki napełnić zmacerowanymi warzywami, zalać gorącą zalewą, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Kiedy nastąpi już ta wiekopomna chwila pasteryzować w temp. ok. 90 stopni przez +/- 20-25 minut.


2 komentarze:

  1. Sałatka na pewno jest super! Robiłaś może dżem z zielonych pomidorów? Kiedyś coś takiego jadłam, smakowało super, ale nie znam przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie...
      Nie miałam aż tyle zielonych pomidorów, żeby móc eksperymentować - do sałatki wykorzystałam po prostu te, które nie miały już szans dojrzeć na krzaku :)

      Usuń