i do wszelkiego rodzaju bitek czy zrazów też... ;)
Sos myśliwski
by Anai ;)
- dwie spore garście suszonych grzybów
podgrzybki, prawdziwki - co tam macie na stanie - generalnie im więcej tym lepiej ;) - pół średniej wielkości selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżka mąki lub pokrojona w drobną kostkę kromka czerstwego, żytniego chleba
- sól i sporo grubo-mielonego pieprzu
- ciut oleju do smażenia.

Grzyby dzień wcześniej namoczyć
a następnego dnia dobrze odcedzić i pokroić w paseczki.
Wody w której się moczyły nie wylewać.
Selera i marchew obrać, opłukać i pokroić
w cieniutkie słupki, cebulę w piórka,
a czosnek po prostu zgnieść dłonią.
W rondlu rozgrzać olej i na pierwszy ogień wrzucić przyprawy - zielsko angielskie i liście laurowe ;)
Bardzo krótko smażyć, wręcz przemieszać tylko, po czym dodać selera oraz marchew i smażyć aż się lekko zrumienią.
Następne w kolejności są grzyby a zaraz potem cebula - ją tylko zeszklić...
Na koniec dodać czosnek i łyżkę mąki w celu zrobienia zasmażki*
- chwilkę podprażyć cały czas intensywnie mieszając po czym zalać wywarem powstałym z moczenia grzybów.
* lub po zalaniu wywarem dodać pokrojony drobno chleb - rozpadnie się w trakcie duszenia i doskonale zastąpi zasmażkę zagęszczając sos.

Po tym czasie doprawić solą i sporą ilością pieprzu i już macie pyszny i pachnący lasem sos...
Jeśli na początku duszenia wrzucicie do garnka z sosem obsmażone mięso (steki, zrazy etc.) będziecie mieli pyszne mięsko w sosie grzybowym,
jeśli dodacie pokrojoną w plastry i podsmażoną swojską kiełbasę będzie to idealny sos do makaronu,
a jeśli nie dodacie nic - to możecie nim polać np. tradycyjne gołąbki jak i ja zrobiłam ;)
jeśli dodacie pokrojoną w plastry i podsmażoną swojską kiełbasę będzie to idealny sos do makaronu,
a jeśli nie dodacie nic - to możecie nim polać np. tradycyjne gołąbki jak i ja zrobiłam ;)

Smaczności...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)