Przepis pochodzi od mojej "psiapsióły" Magdy R.
Smażona marchewka a'la chińska
Składniki
- 5 - 6 sporych marchewek
- 1 łyżka przyprawy Knorr Delikat do mięs
lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego - 1/2 łyżeczki ostrego sosu chili lub 1 - 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżka masła
- 2 - 3 łyżki oleju
Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki (jak frytki).
Na patelni rozgrzać olej i masło po czym wrzucić marchew.
Smażyć pod przykryciem dość często mieszając do momentu aż marchew lekko zmięknie.
Dodać przyprawę (lub sos sojowy) oraz sos chili, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut (już bez przykrycia)
aż się marchew zrumieni.
Doskonały dodatek do "chińszczyzny" ale też jako odmiana do schabowego z ziemniakami czy pieczonego kuraka z ryżem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)