poniedziałek, 27 lipca 2015

Smażona marchewka a'la chińska


Przepis pochodzi od mojej "psiapsióły" Magdy R.

Smażona marchewka a'la chińska

 
Składniki

  • 5 - 6 sporych marchewek
  • 1 łyżka przyprawy Knorr Delikat do mięs
    lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu chili lub 1 - 2 suszone papryczki chili
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 3 łyżki oleju


Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki (jak frytki).  
Na patelni rozgrzać olej i masło po czym wrzucić marchew.
Smażyć pod przykryciem dość często mieszając do momentu aż marchew lekko zmięknie.
Dodać przyprawę (lub sos sojowy) oraz sos chili, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut (już bez przykrycia)
 aż się marchew zrumieni.

Doskonały dodatek do "chińszczyzny" ale też jako odmiana do schabowego z ziemniakami czy pieczonego kuraka z ryżem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)