niedziela, 21 stycznia 2018

Wolno pieczony schab z dzika w musztardowo - miodowej marynacie...

 ... a bo kawałek dziczego schabu w zamrażalniku namierzyłam ;)

Wolno pieczony schab z dzika
w musztardowo - miodowej marynacie, wędzoną słoniną faszerowany...
 
  • kawałek dziczego schabu (ok. 1 kg) 
  • znacznie mniejszy kawałek wędzonej (niekoniecznie) słoniny
    (może być też z dzika)
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
    (Dijon lub od biedy sarepska)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
    (winny też ujdzie)
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • szczypta rozmarynu
  • olej do smażenia




Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, zasypać solą i pieprzem, na chwilę odstawić. Dodać miód, musztardę i ocet – wymieszać.
Mięso opłukać i osuszyć. Połowę słoniny pociąć w słupki, druga połowę odłożyć do lodówki.
Mięso po nakłuwać pionowo nożem a w powstałe otwory powpychać słupki słoniny.
Całość natrzeć musztardowo - miodową marynatą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 3 dni do lodówki. Codziennie obracać...

Rozgrzać piekarnik do 90 - max 100 st C.
Zamarynowany schab wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i nożem oczyścić z marynaty (marynaty nie wyrzucać).
Na patelni mocno rozgrzać nieco oleju i szybko obsmażyć schab z każdej strony.
Wyjąć z lodówki drugą połowę słoniny i pokroić na cienkie plastry.
Schab ponownie natrzeć marynatą a następnie zawinąć w słoninę i umieścić w rękawie do pieczenia. 
Olej ze smażenia wymieszać z pozostałą częścią marynaty i również wlać do rękawa. 
Rękaw zamknąć, włożyć do piekarnika i zapomnieć o nim na 4 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i dać mu
kilka minut odpocząć.
Kroić w plastry i jeść.
W ten sposób upieczony schab jest bardzo soczysty i mięciutki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)