niedziela, 15 grudnia 2019

Pomidorowo - paprykowa zupa krem...

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta...
Nie, nie - nie jemy pomidorówki w wigilię :D
...ale, na okoliczność nadchodzących świąt zjeżdżają się do domu moje wegetariańskie dzieci
i trzeba je czymś nakarmić a ta zupa jest bezproblemowa, ekspresowa, sycąca i rozgrzewająca ;)





Pomidorowo - paprykowa zupa krem...
wegetariańska*, rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna





  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 pokrojone na ćwiartki i upieczone czerwone papryki
  • 1 spore suszone chilli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • spory pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy
  • kwaśna  śmietana (opcjonalnie)







W garnku (na niezbyt dużym ogniu) rozgrzać olej, wrzucić nań starty (przeciśnięty) czosnek i posiekane chilli, chwilę smażyć mieszając.
Kiedy czosnek uwolni swój aromat dodać upieczoną paprykę oraz pomidory z puszki i dusić pod przykryciem, aż się porozpadają.
Bazylię opłukać, posiekać i podzielić na pół.
Zawartość garnka dość dokładnie zblendować z połową bazylii, doprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie zagotować.
Podawać posypaną bazylią z kleksem z kwaśnej śmietany ew. z grzankami.




 
* podana bez śmietany wegańska wręcz ;)

1 komentarz:

Piłeś - nie pisz ;)