Nie, nie - nie jemy pomidorówki w wigilię :D
...ale, na okoliczność nadchodzących świąt zjeżdżają się do domu moje wegetariańskie dzieci
i trzeba je czymś nakarmić a ta zupa jest bezproblemowa, ekspresowa, sycąca i rozgrzewająca ;)
Pomidorowo - paprykowa zupa krem...
wegetariańska*, rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 3 pokrojone na ćwiartki i upieczone czerwone papryki
- 1 spore suszone chilli
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- spory pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
- kwaśna śmietana (opcjonalnie)
W garnku (na niezbyt dużym ogniu) rozgrzać olej, wrzucić nań starty (przeciśnięty) czosnek i posiekane chilli, chwilę smażyć mieszając.
Kiedy czosnek uwolni swój aromat dodać upieczoną paprykę oraz pomidory z puszki i dusić pod przykryciem, aż się porozpadają.
Bazylię opłukać, posiekać i podzielić na pół.
Zawartość garnka dość dokładnie zblendować z połową bazylii, doprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie zagotować.
Podawać posypaną bazylią z kleksem z kwaśnej śmietany ew. z grzankami.
* podana bez śmietany wegańska wręcz ;)
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń