poniedziałek, 16 marca 2020

Bhindi Masala

Dawno nic nie wrzucałam, bo czasu jak na lekarstwo -  i na gotowanie, i na wpisy na blogu...
Korzystając więc z okazji przymusowej izolacji w domu i niechże też coś pozytywnego z tego koronawirusa wyniknie, proponuję dziś:


Bhindi Masala 
by Anai

  • 25 dag świeżej okry
    - szczerze przyznaję, że nie wiem gdzie kupić w PL
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo - imbirowej
  • 1 łyżeczka zielonej pasty chilli
    (nie miałam - obyło się bez)
  • 3/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 łyżeczki kolendry mielonej 
  • 1/4 łyżeczki Amchur (suszone mango)
  • 1/4 łyżeczki Kasuri Methi (suszone liście kozieradki)
    - też się obyłam
  • 1 spora szczypta mieszanki Garam Masala
  • 1/2 łyżeczki kminu w  ziarnach
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie) 



Okrę umyć, osuszyć, odciąć "ogonek" i pokroić na około 2 cm kawałki.

Rozgrzać nieco oleju na patelni lub w płaskim rondlu, wrzucić pokrojoną okrę i smażyć na małym ogniu ok. 8 min.
po  czym odłożyć na talerz.



W tym samym naczyniu znów rozgrzać nieco oleju, wrzucić nasiona kminu a kiedy zaczną strzelać, dodać do nich posiekaną cebulę, oraz zieloną pastę chilli i smażyć ok. 4 min. 

Dodać pastę czosnkowo - imbirową, zamieszać i smażyć
aż wydobędzie się zapach, wtedy dodać chilli w proszku, kurkumę, kolendrę w proszku, Amchur i Kasuri Methi i wymieszać.
 

Dodać pomidory, zamieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.



Dodać usmażoną wcześniej okrę, wymieszać i gotować, tym razem bez przykrycia, kolejne 10 min.
Po tym czasie doprawić solą i Garam Masala, wymieszać.
Przełożyć na talerze, udekorować liśćmi świeżej kolendry.



Podawać na ciepło z ryżem lub plackami roti.
Ja miałam akurat chlebki naan i moim zdaniem też pasują ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)