czwartek, 27 sierpnia 2020

Kremowa zupa z kalafiora...

 W lodówce zalegał  mi kalafior, wołając rozpaczliwie: Zjedz mnie!
No, to zjadłam... ;)

 

Zupa krem z kalafiora

 


  • 1 kalafior
  • kawałek selera korzeniowego (ćwiartka)
  • kawałek pora (pół)
  • 4 - 5 ziemniaków
  • bulion warzywny
  • pół litra mleka
  • kawałek sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur, etc)
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • koperek do posypania
  • sól i pieprz do smaku
 
 
 

- Seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Pora pokroić w plasterki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
- a kalafiora podzielić na małe różyczki, z których część odłożyć.

W garnku rozgrzać olej z dodatkiem masła, wrzucić nań pora i krótko przesmażyć, aby się zeszklił.
Dodać selera, smażyć kolejną chwilkę, po czym dodać ziemniaki
oraz kalafiora i jeszcze moment smażyć mieszając.

Przesmażone warzywa zalać bulionem oraz mlekiem i powoli doprowadzić do wrzenia - gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie.

W czasie kiedy zupa się gotuje rozgrzać piekarnik i zrumienić w nim odłożone wcześniej różyczki kalafiora ( przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą/olejem).


Gdy warzywa w zupie będą miękkie zdjąć garnek  z ognia i zblendować

Zblendowaną zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, jeśli jest potrzeba rozcieńczyć nieco mlekiem i ew. doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

Zupę podawać ze zrumienionym w piekarniku kalafiorem, pokruszonym serem pleśniowym, posypaną siekanym koprem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)